ΚΟΣΜΟΣ

Ρεμπρέβ, το χωριό της Γαλλίας που ψήφισε 70% Λεπέν -Η Le Monde πήγε εκεί [εικόνες]

Είναι ένα μικρό χωριό 220 κατοίκων, στη βόρεια Γαλλία, στην περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ, όπου η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν είναι η ίδια υποψήφια για τις περιφερειακές εκλογές.

Οι κάτοικοι ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα μαζικά. Τα 85 από τα 122 ψηφοδέλτια ήταν υπέρ του Εθνικού Μετώπου, ήτοι 69,67%. Ενα ρεκόρ για την περιοχή και για τη Γαλλία. Η λίστα της Μαρίν Λεπέν στην περιφέρεια ήρθε πρώτη με 40,64 των ψήφων. Δεύτερη ήταν η παράταξη της Δεξιάς και τρίτο το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο απέσυρε τον δικό του υποψήφιο για να μπλοκάρει την Λεπέν και ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου της Δεξιάς.


Η γαλλική εφημερίδα Le Monde πήγε ως το μικρό χωριό για να εξηγήσει τι συμβαίνει πραγματικά στην «βαθιά Γαλλία». Ο δημοσιογράφος συνάντησε μια νεαρή μητέρα 33 ετών, την Βιρζινί. «Η αριστερά και η δεξιά θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κόψουν το Εθνικό Μέτωπο, φοβούνται πολύ. Αλλά δεν είναι σωστό. Αυτά τα κόμματα έφαγαν τα ψωμιά τους και δεν έκαναν τίποτα. Τώρα πρέπει να αφήσουν τη θέση σε άλλα κόμματα», δηλώνει.
Μια άλλη 30χρονη κάτοικος, η  Céline Lavergne, η οποία διατηρεί κατάστημα ρούχων στο χωριό, δηλώνει: «Η Μαρίν Λεπέν έχει κουράγιο. Τα άλλα κόμματα δεν λένε τίποτα με όλους αυτούς τους ξένους. Η αδελφή μου παντρεύτηκε έναν από αυτούς και τώρα σέβεται περισσότερο τα δικά του έθιμο παρά τα γαλλικά. Αυτοί οι ξένοι δεν εργάζονται, παίρνουν τα επιδόματα, δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αλλά θα πάρουν επίδομα Χριστουγέννων». Εξομολογείται ότι ψήφισε για την Λεπέν στον πρώτο γύρο.
Το χωριό Ριμπρέβ είναι χτισμένο κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού, στη μέση αγροκτημάτων και αγροτικών οικημάτων. Παλιά οι κάτοικοι είχαν πολλές καλλιέργειες και ζώα. Σήμερα κάποιοι από αυτούς εργάζονται στη διπλανή πόλη  Saint-Pol-sur-Ternoise.
Ο Dominique Carbonnier, είναι 40 ετών, υπάλληλος στον δήμο. Πάντα ψήφιζε το ακροδεξιό κόμμα και αυτή τη φορά πιστεύει στη νίκη. Οταν άκουσε ότι το σοσιαλιστικό κόμμα κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον υποψήφιο της Δεξιάς για να μπλοκάρουν το κόμμα της Λεπέν έρκινε ότι πρόκειται για «γελοία» πράξη. «Οι άνθρωποι ψηφίζουν ό,τι θέλουν, αυτοί αποφασίζουν, όχι οι αρχηγοί των κομμάτων», λέει.


Ο δήμαρχος του χωριού ψήφισε στον Α γύρο τον συντηρητικό υποψήφιο και θα ψηφίσει λευκό στον Β γύρο. «Εχουμε την εντύπωση ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία θέλουν να αποφασίσουν για μας. Μας ζητούν τη γνώμη μας αλλά δεν την λαμβάνουν υπόψη. Οι μικρές αγροτικές κοινότητες έχουν εγκαταληφθεί από τους πολιτικούς» δηλώνει.
Ο ίδιος αναφέρει, μάλιστα, ότι πριν από λίγες ημέρες, ήρθαν αστυνομικοί στο χωριό και τον ρώτησαν για ένα ζευγάρι που γεννήθηκε εκεί και ένα από τα παιδιά του βρίσκεται στα αρχεία S, δηλαδή, φανατικός τζιχαντιστής. «Νομίζουμε ότι εδώ είμαστε ήσυχοι στα μικρά χωριά μας, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι», προσθέτει.


Οι μετανάστες και η ανεργία. Αυτά είναι και τα θέματα που απασχόλησαν και τους ακροδεξιούς υποψηφίους στην περιοχή. Λίγο πιο μακριά, στην κοινότητα Οσέλ, με 11.000 κατοίκους, το Εθνικό Μέτωπο πήρε 52,67% και ήρθε πρώτο. Η κοινότητα Οσέλ έχει κυρίως λαϊκό πληθυσμό, και διέθετε παλιότερα ορυχείο και εργοστάσιο, ενώ πρώτο κόμμα ήταν οι σοσιαλιστές. Από τότε, τα εργοστάσια έκλεισαν Auchelaine (μαλλί), Forecia (αυτοκίνητα) και η ανεργία ρίζωσε στην περιοχή.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact