ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Κατατέθηκε από τον Πούτιν το νομοσχέδιο που αλλάζει το Σύνταγμα

Τι θα αλλάξει στη χώρα

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβάνει τροπολογίες, τις οποίες ο ίδιος είχε ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του διαγγέλματος που είχε απευθύνει πρόσφατα ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Βάσει του νομοσχεδίου η Κρατική Δούμα αποκτά το δικαίωμα να ορίζει τον πρωθυπουργό, τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς και τους υπουργούς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ προτείνεται επίσης στο άρθρο 75 του Συντάγματος να προστεθεί η θέση που λέει ότι στην Ρωσική Ομοσπονδία διασφαλίζεται ο κατώτατος μισθός, ο οποίος δεν θα είναι μικρότερος του κατώτατου ορίου διαβίωσης στην Ρωσία και η αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες, οι κυβερνήτες και οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατικών οργάνων εξουσίας μπορούν να είναι πολίτες ηλικίας όχι μικρότερης των 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ξένη υπηκοότητα, άδεια παραμονής, «ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής τους σε άλλο κράτος».

Επίσης προτείνεται να γίνουν πιο αυστηρές οι απαιτήσεις προς τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα, καθώς θα πρέπει να ζουν στην Ρωσία για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών (σήμερα το Σύνταγμα προβλέπει διάστημα 10 ετών) και να μην έχουν αποκτήσει ποτέ ξένη υπηκοότητα. Η απαίτηση να μην έχει κανείς ξένη υπηκοότητα, δεν αφορά τους κατοίκους της Κριμαίας.

Όρια ηλικίας θα υπάρξουν και για τα μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης. Μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) θα μπορεί να γίνει Ρώσος πολίτης ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ για τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) το όριο ηλικίας παραμένει το ίδιο 21 ετών και άνω .

Εκτός των άλλων προτείνεται να αφαιρεθεί η διατύπωση που λέει ότι δεν μπορεί να εκλέγεται ο πρόεδρος για δύο «κατά σειρά» θητείες.

Μια από τις πιο σημαντικές τροπολογίες είναι αυτή που αφορά στο καθεστώς του Κρατικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος Πούτιν προτείνει να θεσπισθεί στο Σύνταγμα το δικαίωμα του προέδρου να διαμορφώνει το Κρατικό Συμβούλιο.

Ο θεσμός του Κρατικού Συμβουλίου δημιουργείται για την «συντονισμένη λειτουργία των οργάνων κρατικής εξουσίας», για τον καθορισμό των βασικών κατευθύνσεων στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, καθώς και της κοινωνικό-οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα στις προτεινόμενες από τον πρόεδρο Πούτιν τροπολογίες, λείπει η διατύπωση ότι ο πρόεδρος είναι επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος προτείνει επίσης οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας να διορίζονται ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Εκτός των άλλων, ο πρόεδρος Πούτιν είχε προτείνει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η προτεραιότητα του ρωσικού Συντάγματος έναντι των διεθνών συμφωνιών στην ρωσική επικράτεια.

Οι Ρώσοι θα ψηφίσουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα συνολικά

Η ψηφοφορία σε πανεθνική κλίμακα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενδέχεται να διεξαχθεί μετά την ψήφιση του νόμου από τη βουλή και οι Ρώσοι πολίτες θα ψηφίσουν το κείμενο στο σύνολο του, δήλωσε στο Ria Novosti o πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αντρέι Κλίσας.

«Θα ακολουθήσουμε τις αρχές της διαφάνειας, της προσβασιμότητας, της διαύγειας κατά την ψηφοφορία» δήλωσε στο Ria Novosti ο Αντρέι Κλίσας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact