ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Λαβρόφ

Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για την αυξανόμενη επιρροή του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ μετά την συνάντηση του με τον Πακιστανό ομόλογο του Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ, επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προσπαθούν να υποβαθμίσουν την παρουσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη χώρα.

«Μας ανησυχεί το ότι δυστυχώς οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν και να αρνηθούν την παρουσία του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία η παρουσία αυτή του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο και το ανατολικό Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς υπάρχουν χιλιάδες συμμορίτες».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, είπε επίσης ότι η παρουσία αυτή αυξάνει τις πιθανότητες διείσδυσης των τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία, από όπου δεν είναι δύσκολο να φθάσουν και στην Ρωσική Ομοσπονδία». Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να μην επιτραπεί μια παρόμοια εξέλιξη.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στον ρόλο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), της οποίας είναι μέλη το Πακιστάν και η Ινδία ενώ συμμετέχει και το Αφγανιστάν με την ιδιότητα του παρατηρητή, επεσήμανε ότι η ύπαρξη μιας αντιτρομοκρατικής δομής στο πλαίσιο της ΟΣΣ θα καθιστούσε δυνατή την λήψη μέτρων που θα συνέβαλαν στο να περιορισθεί η αύξηση της επιρροής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της μεταρρύθμισης της ΟΣΣ, ώστε να μην περιορίζεται στην καταπολέμηση μόνο της τρομοκρατίας, αλλά και της διακίνησης ναρκωτικών καθώς, όπως τόνισε, « δυστυχώς η πολυετής παρουσία των ΗΠΑ και των νατοϊκών στο Αφγανιστάν δεν μείωσαν την τρομοκρατική απειλή, ενώ η απειλή των ναρκωτικών αυξήθηκε πολλαπλώς».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact