ΑΠΟΨΕΙΣ

Σαμαράς και Τσίπρας δίνουν την τελική μάχη για την εξουσία

Η ώρα της τελικής μάχης για την εξουσία φθάνει, καθώς Σαμαράς και Τσίπρας δεν αφήνουν κανένα παράθυρο για «συνεννόηση», ο μεν πρωθυπουργός εμμένοντας να εξαντλήσει η κυβέρνηση του την τετραετία, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Έστω και αν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους θέλουν να εμφανίζονται ότι αν απαιτηθεί κάποια συνεννόηση για το καλό της πατρίδας, θα μπορούσε να υπάρξει, στην πραγματικότητα ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να παραμείνει στην εξουσία και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αναλάβει την εξουσία.

Έτσι, τα πάντα θα κριθούν από το πραγματικό και αναπόφευκτο γεγονός, της Συνταγματικής επιταγής για εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2015.

Αν θα εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, η νίκη θα είναι του Αντώνη Σαμαρά. Αν δεν εκλεγεί η ζυγαριά θα κλείνει προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, που δημοσκοπικά τουλάχιστον δείχνει να έχει προβάδισμα για μια εκλογική νίκη.

Και το υπόλοιπο διάστημα το πολιτικό παιχνίδι εκεί θα εστιαστεί, στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους –είτε υψηλούς είτε χαμηλούς- ότι θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν στην εξουσία έως το τέλος της τετραετίας το 2016.

Σε συνέντευξη του στο Κυριακάτικο Έθνος, ο Αντώνης Σαμαράς κάνει σαφές ότι η μόνη συνεννόηση που μπορεί να υπάρξει με την αντιπολίτευση είναι για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για πολιτική συνεννόηση, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα και όχι για να «διευκολυνθούν» όσοι την αποσταθεροποιούν, αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης. «Η αντιπολίτευση μπορεί να έχει όποια αντίρρηση θέλει για την πολιτική μας. Δικαίωμά τους. Κανείς δεν τους ζητά να αλλάξουν άποψη σε ο,τιδήποτε. Αλλά δεν μπορούν να σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή, οδηγώντας σε αστάθεια τώρα που πάμε να βγούμε από την κρίση οριστικά» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Αν θέλουν να συνεννοηθούμε πώς θα βγάλουμε όλοι μαζί Πρόεδρο τότε η εθνική συνεννόηση είναι εφικτή και εγώ τη θέλω πρώτος. Αν επιμένουν να σέρνουν τη χώρα σε εκλογές, σε τι ακριβώς να «συνεννοηθούμε»; Στο πως θα τα τινάξουν όλα στον αέρα;».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την Κυριακή στη Realnews: «Μπορούμε να συνεννοηθούμε και για το πότε θα γίνουν εκλογές».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισημαίνει ότι «Επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή περνάει τον πιο δύσκολο κάβο και καλείται να επιλύσει ταυτόχρονα πολύ σοβαρά θέματα στην οικονομία (συμφωνία με την τρόικα και σχέδιο εξόδου επόμενης ημέρας), στα εθνικά (ΑΟΖ, ελληνοτουρκικά), στα θεσμικά (αναθεώρηση Συντάγματος) και αυτή την περίοδο βρίσκεται μέσα στην αβεβαιότητα εκλογής Προέδρου, προέχει τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο και να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η συμφωνία στο πρόσωπο αυτή τη στιγμή είναι αναγκαία και απαραίτητη».

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε για μια ακόμη φορά από τη Λαμία, το Σάββατο, «Εκλογές τώρα, πριν από τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες».

Μιλώντας στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι «Εμείς με τον κύριο Σαμαρά και τους συνεργούς του μόνο σε ένα πράγμα θα μπορούσαμε να συναινέσουμε, την ημερομηνία των εκλογών: Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα» , ξεκόβοντας κάθε περιθώριο συνεννόησης για παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.

Πηγή: tribune.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact