ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Άσκηση μέγιστης πίεσης στο Ιράν για να διαπραγματευτεί

Το Ριάντ θεωρεί πως ο κατευνασμός δεν λειτουργεί

Σαουδάραβας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα φέρει αποτέλεσμα με το Ιράν και ότι ο μόνος τρόπος να καθίσει η Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η άσκηση πίεσης στον μέγιστο βαθμό.

Ο υπουργός Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ-Τζουμπέιρ ήταν στο Παρίσι για συνομιλίες με Γάλλους αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον κατευνασμό της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και για να βοηθηθούν η υποστηριζόμενη από το Ριάντ κυβέρνηση στην Υεμένη και οι αυτονομιστές του νότου στην Υεμένη να θέσουν τέλος σε μια μάχη εξουσίας στο νότιο λιμάνι του Άντεν.

«Πιστεύουμε ότι ο κατευνασμός δεν λειτουργεί. Οι πράξεις μετρούν, όχι τα λόγια. Μέλη της ιρανικής κυβέρνησης μιλούν αλλά δεν έχουν δύναμη. Αυτοί που έχουν, όπως οι Φρουροί της Επανάστασης, δεν θέλουν να διαπραγματευτούν», δήλωσε ο Τζουμπέιρ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Αυτή ήταν η απάντηση του αξιωματούχου σε ερώτηση σχετικά με τις γαλλικές προσπάθειες διαμεσολάβησης ώστε να συνομιλήσουν οι ΗΠΑ και το Ιράν, ανάμεσα στις οποίες είναι να πειστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε αλλά απέτυχε τον περασμένο μήνα να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Χασάν Ροχανί στη Νέα Υόρκη. Οι προοπτικές για οποιαδήποτε συνομιλία μέσα στις επόμενες εβδομάδες δείχνουν ελάχιστες, με την Τεχεράνη να ζητεί πρώτα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

«Κατά την άποψή μας, η μέγιστη πίεση είναι ο μόνος τρόπος», είπε ο Τζουμπέιρ.

Όταν ρωτήθηκε για το καθεστώς των συνομιλιών μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ριάντ κυβέρνησης στην Υεμένη και των αυτονομιστών του νότου, ο Τζουμπέιρ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να τερματιστούν οι διαφορές τους για να στραφεί το ενδιαφέρον στη μάχη κατά των σιιτών Χούτι που έχουν την στήριξη του Ιράν και των ενόπλων της Αλ Κάιντα.

«Προσπαθούμε για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ του (αυτονομιστικού) Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου και της κυβέρνησης Χάντι. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά», είπε.

Η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε έμμεσες συνομιλίες μεταξύ αυτών με στόχο την εκ νέου οικοδόμηση της συμμαχίας που πολεμά το κίνημα των Χούτι, το οποίο εξεδίωξε την κυβέρνηση του Μανσούρ Χάντι από την πρωτεύουσα Σαναά πριν από πέντε χρόνια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact