ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία και Κατάρ: Χρηματοδοτούν οι πλούσιοι του Κόλπου την τρομοκρατία;

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, σύμμαχοι της Γαλλίας, η οποία έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση ενός μεγάλου ενιαίου συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, απορρίπτουν κάθε πολιτικό ή οικονομικό δεσμό με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όμως πλούσιοι χορηγοί από τα κράτη του Κόλπου έχουν συμβάλει στην αύξηση της δύναμης της τζιχαντιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους εδικούς.

“Το θέμα της χρηματοδότησης θέτει τη Γαλλία σε δυσμενή θέση τη στιγμή που έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”, σύμφωνα με τον Χάσνι Αμπίντι, διευθυντή του Κέντρου Μελετών και Ερευνών για τον Αραβικό και τον Μεσογειακό Κόσμο στη Γενεύη.

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους και επισήμως πολεμούν κατά της οργάνωσης. Συμμετέχουν στην υπό την Ουάσινγκτον αεροπορική εκστρατεία κατά του ΙΚ από το 2014 και ειδικά το Κατάρ φιλοξενεί την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) η οποία συντονίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ.

Τέσσερις ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός του Κατάρ σέιχ Αμπντάλα μπεν Νάσερ αλ Θάνι έγινε δεκτός στο Μέγαρο των Ηλυσίων και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον Φρανσουά Ολάντ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το ίδιο πρωί, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ερωτήθηκε για ενδεχόμενες σχέσεις ανάμεσα στις μοναρχίες του Κόλπου και το Ισλαμικό Κράτος.

“Οι ηγεσίες στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, πολεμούν κατά του Daech (Ισλαμικό Κράτος). Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω σήμερα για τη δέσμευση αυτών των δύο κυβερνήσεων”, είχε απαντήσει ο Γάλλος πρωθυπουργός στο France Inter.

“Oι πλούσιοι των μοναρχιών του Κόλπου είναι επίσης απαλλαγμένοι από κάθε υποψία;“. “Παραμένει το θέμα του συνόλου των χρηματοδοτήσεων αυτών…”. παραδεχόταν τότε ο Μανουέλ Βαλς. “Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κανέναν παράγοντα που συμμετέχει στην τρομοκρατία εναντίον μας”.

Η Γαλλία διατηρεί “φιλικές” σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, μία χώρα η οποία, σύμφωνα με το χθεσινό κύριο άρθρο της Le Monde, “χρηματοδοτεί τον σουνιτικό φονταμενταλισμό σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Και ανάμεσα στη Γαλλία και το Κατάρ, χώρα που υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι σχέσεις είναι στενές. Το εμιράτο αγόρασε τον Μάιο 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale έναντι 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από το 2010, ο ιστότοπος Wikileaks, γυρίζοντας το μαχαίρι στην πληγή, είχε δημοσιεύσει αμερικανικό διπλωματικό σημείωμα με το εξής περιεχόμενο: “Οι (ιδιώτες) χορηγοί της Σαουδικής Αραβίας παραμένουν παγκοσμίως η κύρια πηγή χρηματοδότησης των σουνιτικών τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Την εποχή εκείνη, αυτό το σημείωμα αναφερόταν κυρίως στην Αλ Κάιντα, η ιρακινή πτέρυγα της οποίας αποτέλεσε τον πυρήνα δημιουργίας του Ισλαμικού Κράτους. Επέκρινε επίσης την χαλαρότητα των αρχών της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

“Δεν υπάρχει αξιόπιστη απόδειξη ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει οικονομικά το Ισλαμικό Κράτος”, το οποίο αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλειά της, έγραφε τον περασμένο χρόνο η αναλύτρια Λόρι Πλότκιν Μπόγκαρντ, του Washington Institute.

“Ωμός οι χορηγοί του Κόλπου, ανάμεσα στους οποίους οι Σαουδάραβες εμφανίζονται ως οι πλέον γενναιόδωροι, έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Συρία τα τελευταία χρόνια, κυρίως για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες οργανώσεις”.

Η οικονομική αυτή υποστήριξη έχει την μορφή του “ζακάτ” της νόμιμης μουσουλμανικής “ελεημοσύνης”, δωρεών από ισλαμικά ιδρύματα ή από ιδιώτες.

“Δεν υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση τζιχαντιστικών οργανώσεων από το Ριάντ και την Ντόχα. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι στην έναρξη της συριακής εξέγερσης, υπήρχε γενικό πράσινο φως για τη χρηματοδότηση όλων των τάσεων της συριακής αντιπολίτευσης φύρδην μίγδην. Η ριζοσπαστικοποίηση του Ισλαμικού Κράτους περιέπλεξε την κατάσταση“, επισημαίνει ο Χάσνι Αμπίντι.

“Σήμερα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ καταδικάζουν το Ισλαμικό Κράτος που τους απειλεί. Εν τέλει, πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σήμερα πολύ λιγότερη ανάγκη από εξωτερική χρηματοδότηση”, λέει.

“Το συνολικό ύψος των εξωτερικών χορηγιών προς το ΙΚ είναι ελάχιστο, αν συγκριθεί με άλλες πηγές εσόδων”, που είναι κυρίως το πετρέλαιο, είχε συμπεράνει τον περασμένο Φεβρουάριο έκθεση του Financial Action Task Force.

“Η Γαλλία και οι Δυτικοί έχουν ανάγκη τις χώρες του Κόλπου για να ελέγξουν τις χρηματικές ροές. Πρέπει να επιδιώξουν τη συνεργασία τους και να μην τις φέρουμε αντιμέτωπες”, λέει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact