ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο μέτρων για τις επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί απο την πανδημία

Είναι προφανές ότι το παρατεταμένο lockdown της πανδημίας φέρνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις – κυρίως μικρούς και μεσαίους – στα όριά τους.

Και μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα το οικονομικό επιτελείο έχει επιστρατεύσει όλα τα δυνατά σενάρια επιβίωσης και ανάταξης, με στόχο την άμεση εφαρμογή τους μόλις κλείσει ο κύκλος των μέτρων στήριξης χωρίς παράλληλα να απειληθεί δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Το κλειδί σε όλα τα σενάρια αυτά βρίσκεται, όπως επισημαίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, στο μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για «εξατομικευμένα μέτρα και λύσεις» με παράλληλη «προσεκτική διαχείριση» του δημοσίου χρήματος. Τούτο σημαίνει ότι η προτεραιότητα και τα πιο ισχυρά όπλα θα δοθούν σε επιχειρήσεις οι οποίες ήταν βιώσιμες προς της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι βρίσκονται ήδη, και συζητούνται με τους θεσμούς, τέσσερις δέσμες μέτρων.

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Στην κατηγορία των στοχευμένων φοροελαφρύνσεων εξετάζονται:

  • Σχέδια για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση 13% έως το τέλος του έτους ή τη μείωση του υπάρχοντος συντελεστή από το 13% στο 11%,
  • «Κούρεμα» ή και η πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις,
  • «Πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης για ένα έτος ( εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020),
  • Αναθεώρηση του ορίου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
  • Μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2021 κατά 8 έως 10%.

Εξατομικευμένες ρυθμίσεις οφειλών

Για τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες πως δεν συζητείται αυτή την στιγμή διαγραφή οφειλών.

Όμως, θεωρείται δεδομένη η ένταξή τους σε ρυθμίσεις 12 ή 24 δόσεων μετά τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα εξετάζεται και το ενδεχόμενο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ένταση και έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία οι δόσεις να αυξηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάσουν ακόμα και τις 120.

Φθηνή ρευστότητα από το δημόσιο

Πέραν των νέων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής εξετάζεται το ενδεχόμενο διαγραφής του 50% του δανείου που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους τρεις πρώτους γύρους υπό τον όρο ότι λόγω οικονομικής στενότητας θα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτοτικά προγράμματα από την ΕΤΕπ και το ειδικό ταμείο για τον COVID-19 για χρηματοδότηση δαπανών και επενδύσεων από επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.

Εξετάζεται επίσης η κρατική συνδρομή στην κάλυψη των τόκων δανείων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με αυστηρές προϋποθέσεις.

Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και νέο πρόγραμμα στο μοντέλο της «Γέφυρας» με επιδότηση των δόσεων δανείων, τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων για όσους επλήγησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να έχει διάρκεια 9 μήνες και να προβλέπει επιδοτήσεις τόσο για μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και για ενήμερα.

Ουσιαστικά θα λειτουργεί στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα» μόνο που θα αφορά επιχειρηματικά δάνεια – στοιχείο που ήδη οι θεσμοί έχουν «βάλει» στο μικροσκόπιό τους

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι Τούρκοι βγάζουν 82 πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο – Η Ελλάδα περιμένει διάλογο;

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε άσκηση με την…

Έρχεται «κόφτης» στα SMS εξόδου και μετακίνηση εμβολιασμένων από νομό σε νομό;

Αυτά τουλάχιστον προαναγγέλλουν οι «ειδικοί»! «Φωτιές» άναψε η…

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…
contact