ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αυστηρή Ευρωπαϊκή επιτήρηση θα παραμείνει η Ελλάδα

Σε σκληρή διαδικασία αξιολόγησης από τους πιστωτές τον Οκτώβριο η συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διατηρήσει την Ελλάδα υπό στενή επιτήρηση μετά τη συμφωνία η οποία συνήφθη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της, με ευρωπαϊκές πηγές να δηλώνουν πως το πρόγραμμα ύψους 85 δισεκ. ευρώ θα περάσει μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης από τους πιστωτές τον Οκτώβριο, ενώ η όποια συζήτηση περί απομείωσης της ονομαστικής αξίας του ελληνικού δημόσιου χρέους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η Ελλάδα αναγκάστηκε να αποδεχθεί σκληρότερους όρους από αυτούς που είχαν συζητηθεί αρχικά και οι πιστωτές θέλουν να είναι βέβαιοι πως οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν βάσει των συμφωνηθέντων, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι η συμφωνία είναι ασαφής ως προς την κατεύθυνση των πολιτικών της Ελλάδας.

«Θα γίνει μια σθεναρή πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων τον Οκτώβριο», επισήμανε πηγή στην ΕΕ.

Εξάλλου τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα τοποθετηθούν σε ειδικό λογαριασμό και τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν ρευστότητα από αυτόν μόνον αφού αποπερατωθεί ο «έλεγχος αντοχής» τους, ή stress test, στα τέλη του Οκτωβρίου, ανέφεραν στο Ρόιτερς πολλές συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές.

Ένα πρώτο ποσό ύψους 10 δισεκ. ευρώ θα διατεθεί «άμεσα» για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες ενώ οι αρχές θα διεξαγάγουν έναν λεπτομερή ποιοτικό έλεγχο των πόρων τους που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν εξάλλου βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα στις ευρωπαϊκές αρχές πριν εκταμιευθούν νέα κεφάλαια και θα λάβουν ρευστότητα μόνο αφού τα σχέδιά τους εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η συμφωνία εξάλλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και θα μπορούσε να οδηγήσει στην κήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν μια αριστερή κυβέρνηση που εξελέγη δεσμευόμενη να καταργήσει τις πολιτικές λιτότητας μπορεί να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους της συμφωνίας, σημειώνει το Ρόιτερς.

Η δανειακή συμφωνία, η τρίτη από το 2010, πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει ταχείες διαδικασίες στη Βουλή ώστε η συμφωνία και τα μέτρα να έχουν εγκριθεί αύριο Πέμπτη και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συναντηθούν μεθαύριο Παρασκευή να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση βοήθειας έγκαιρα για την αποπληρωμή οφειλών ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ την 20ή Αυγούστου.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact