ΚΟΣΜΟΣ

Σε έναν άνισο κόσμο – Γυναίκες αναζητούν μια καλύτερη ζωή [εικόνες]

Στο πέρασμα των αιώνων η ισότητα των δύο φίλων είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την ανθρωπότητα. Εν έτει, όμως, 2015 πληροφορούμαστε πως η διαφορετική μεταχείριση συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ και όχι μόνο σε εκείνες τις χώρες του πλανήτη, που της αποκαλούμε του Τρίτου κόσμου.

Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, ο Μαρκ Τούσμαν, ταξίδεψε στον κόσμο σε συνεργασία με υπηρεσίες Ηνωμένων Εθνών, ιδρύματα και ΜΚΟ. Σε αυτή τους την περιήγηση κατέγραψαν τον αγώνα εκατομμυρίων γυναικών, οι οποίες προσπαθούσαν να κατακτήσουν την προσωπική τους ελευθερία και ασφάλεια, μακριά από την πατριαρχική βία και την καταπίεση.

Οι φωτογραφίες του Μαρκ Τούσμαν βρίσκονται από τον Οκτώβριο στο βιβλίο Faces of Courage: Intimate Portraits of Women on the Edge.

Πίσω στο 2001, ο φωτογράφος ανέλαβε να απαθανατίσει γυναίκες στην Ασία, για να προωθήσει την ισότητα των φύλων, για το Παγκόσμιο Ταμείο για τις Γυναίκες.

Σε ένα καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες στη Μογγολία, ήρθε αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν αυτές στην καθημερινή τους ζωή.

«Ηταν σε ένα πολύ μικρό κτίριο σε ένα βρώμικο σοκάκι», θυμάται ο Μαρκ και συνεχίζει: «Επρεπε να περάσουμε διπλά κλειδωμένες πόρτες μέχρι να φτάσουμε σε έναν χώρο με δύο μονά κρεβάτια, ηλικιωμένες γυναίκες, γυναίκες με μωρά ακόμα και ένα νεαρό κορίτσι».

«Υπήρχε τεράστια ζήτηση γι’ αυτό το καταφύγιο, γι’ αυτό και οι γυναίκες μπορούσαν να μείνουν μόνο για δύο εβδομάδες. Μετά θα έπρεπε να βρεθούν και πάλι στον δρόμο, επιστρέφοντας στη βία που τις ανάγκασε να βρουν καταφύγιο», τόνισε στο Slate.

«Συνήθως ακούμε τις πιο εξωφρενικές, τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις, όπως την απόπειρα δολοφονίας της Μαλάλα Γιουσουφάι, περιπτώσεις ομαδικών βιασμών στην Ινδία, ωστόσο, υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που δεν έγιναν πρωτοσέλιδα κι όμως στερούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, με δυνητικά θανάσιμες συνέπειες», προσθέτει ο Μαρκ.

Η καταγραφή της θετικής επίδρασης των ΜΚΟ, των ιδρυμάτων και οι επιτυχίες των κοριτσιών στα σχολεία κάνουν τον φωτογράφο να ελπίζει. Παρόλο αυτά, ακόμα αναγνωρίζει πως ο αγώνας για την ισότητα των δύο φίλων είναι μακρύς και έχει δυσκολίες. Χρειάζεται μια τεράστια προσπάθεια από τους ανθρώπους με δεξιότητες να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Από την πλευρά του, ελπίζει πως οι φωτογραφίες του θα κάνουν μια μικρή αλλά σημαντική αλλαγή.

 

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact