ΚΟΣΜΟΣ

Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα η εκεχειρία στην Υεμένη

Στόχος να προσφερθεί βοήθεια στους πολίτες που υποφέρουν

Σε ισχύ τέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο η εκεχειρία στην Υεμένη, προκειμένου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού, στις 17 Ιουλίου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση χθες Παρασκευή τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «ζήτησαν μετ’ επιτάσεως από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη σύγκρουση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην περίπτωση που μεμονωμένα περιστατικά παραβιάσουν την εκεχειρία και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση» της έντασης.

«Όλες οι πλευρές πρέπει να αναστείλουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη διάρκεια της εκεχειρίας» και «καμία πλευρά που συμμετέχει στη σύγκρουση δεν θα πρέπει να επωφεληθεί από την εκεχειρία για να μετακινήσει οπλισμό ή να κερδίσει εδάφη», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

Επίσης ζητεί «από όλες τις πλευρές να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την Υεμένη».

Παρόλα αυτά και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν οι αντίπαλοί τους θα σεβαστούν την εκεχειρία, την ώρα που αεροπλάνα του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού συνέχισαν χθες Παρασκευή να βομβαρδίζουν θέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι.

«Είμαστε έτοιμοι. Ήμασταν έτοιμοι πριν καν κηρυχθεί εκεχειρία» από τον ΟΗΕ την Πέμπτη, εξήγησε η Άμπιρ Ετέφα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM). Είναι «η τελευταία μας ελπίδα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δύο πλοία γεμάτα με τρόφιμα και καύσιμα βρίσκονται στα ανοικτά του Άντεν.

Το PAM έχει καταφέρει εδώ και μία εβδομάδα να μεταφέρει 9.000 τόνους τροφίμων στην αποθήκη του στην Υεμένη και τώρα η εκεχειρία είναι απαραίτητη για να μπορέσει να διανείμει τη βοήθεια αυτή καθώς και για να μπορέσει «να φτάσει σε όλες τις περιοχές της Υεμένης, ανεξαρτήτως του ποιος τις ελέγχει», τόνισε η Ετέφα.

«Είναι επείγον και άμεση ανάγκη η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε όλον τον ευάλωτο πληθυσμό (…) σε όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς, περισσότερο από μία εβδομάδα αφού η Υεμένη ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε ύψιστη υγειονομική έκτακτη ανάγκη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 80% του πληθυσμού, δηλαδή 21 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν ανάγκη από βοήθεια ή προστασία και περισσότερα από 10 εκατομμύρια δυσκολεύονται να τραφούν ή να βρουν πόσιμο νερό εξαιτίας της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει από τα τέλη Μαρτίου τον θάνατο περισσότερων από 3.200 ανθρώπων, οι μισοί από τους οποίους ήταν πολίτες.

Προηγούμενη εκεχειρία στα μέσα Μαΐου είχε διαρκέσει πέντε ημέρες, όμως στη συνέχεια οι μάχες αναζωπυρώθηκαν και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει.

Λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας ο επικεφαλής των σιιτών ανταρτών Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι δήλωσε ότι «τρέφω λίγες ελπίδες» σε ό,τι αφορά την «επιτυχία της», προσθέτοντας ότι θα εξαρτηθεί «από τη δέσμευση του σαουδαραβικού καθεστώτος και (…) από τον πλήρη τερματισμό των επιθέσεών του».

Οι Χούτι είναι «δεξιοτέχνες της εξαπάτησης, ακόμη και της διεθνούς κοινότητας. Οι στρατιωτικές τους μονάδες στο πεδίο δεν δείχνουν καλή θέληση ούτε ειλικρινή δέσμευση στην εδραίωση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Υεμένης Εζεντίν αλ Άσμπαχι που βρίσκεται εξόριστος στο Ριάντ, όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Ο αραβικός συνασπισμός δεν σχολίασε την εκεχειρία, όμως αεροπλάνα του συνέχισαν και σήμερα να πλήττουν θέσεις των σιιτών ανταρτών, κυρίως βόρεια της Σανάα, στο Άντεν και τη Σάαντα, προπύργιο των Χούτι στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Εξάλλου εννέα πολίτες σκοτώθηκαν από μια αεροπορική επιδρομή που έπληξε κατά λάθος ένα σχολείο στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο πρόσφυγες σε ένα χωριό της επαρχία Λάχτζ, όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για το τρίτο ανάλογο περιστατικό αυτή την εβδομάδα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact