ΕΛΛΑΔΑ

Σε ποιο πανεπιστήμιο θέλουν να πάνε όλοι -«Πρωταθλητής» στις αιτήσεις για μετεγγραφές

Με τη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για μετεγγραφές από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ΑΕΙ να έχει ολοκληρωθεί, ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε το όριο των 15.000 που είχε θέσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα στη διαδικασία.

Οι περισσότερες αιτήσεις, συνολικά 2.553, έγιναν για μετεγγραφή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάτι που θεωρείται λογικό καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας μια και διαθέτει και Πολυτεχνική Σχολή. Ακολούθησαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2.464 αιτήσεις) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (755), ενώ σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν για το Αθηνών (828), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζει η «Καθημερινή».

Το μεγαλύτερο «κύμα» των μετεγγραφών ήταν προς τα Τμήματα Πληροφορικής, λόγω του μεγάλου αριθμού τους στα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σε σχέση με τους αρχικούς εισακτέους, στο ΑΠΘ οι 2.553 αιτήσεις αυξάνουν κατά 43% τον αριθμό των 5.875 εισακτέων. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει το ΕΜΠ, αφού οι 755 αυξάνουν τον αρχικό αριθμό εισακτέων (1.325) κατά 57%. Στο ΕΚΠΑ ο αριθμός αυξάνεται κατά 45%.

Ακόμη, το 53% των αιτήσεων ήταν προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αττικής και το 32% προς τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Η μεγαλύτερη κατηγορία δικαιούχων μετεγγραφής είναι τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών καθώς αποτελούν το 32% όσων υπέβαλαν αίτηση. Ακολουθούν (με ποσοστό 26%) εκείνοι που ζήτησαν μετεγγραφή επειδή η οικογένειά τους πληροί το οικονομικό κριτήριο των έως 9.000 ευρώ κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα για κάθε μέλος της (δηλαδή, έως 27.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια και 36.000 ευρώ για τετραμελή).

Τέλος, το 19% των αιτήσεων υπεβλήθη από πρωτοετείς με αδελφό ενεργό φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών σε διαφορετική πόλη από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας και ακολουθούν (το 14% των αιτήσεων) οι πρωτοετείς από πολύτεκνη οικογένεια. Στον αντίποδα, υπεβλήθησαν μόλις δύο αιτήσεις παιδιών θυμάτων τρομοκρατίας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact