ΕΛΛΑΔΑ

«Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, όμως η μάχη για τις Κυριακές δεν κρίθηκε»


Το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά νομικά τις συνέπειες της απόφασης ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όμως τονίζει πως «η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι η οριστική»

Ένταση δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία στέκεται αντίθετη ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επικαλούμενη  «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» την οποία θα υποστούν οι καταστηματάρχες, οι έμποροι  και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Με κίνδυνο η κυβέρνηση να υποστεί μια ακόμη μεταρρυθμιστική ήττα και ενώ κατηγορείται από τους δανειστές αλλά και μεγάλο μέρος του εκλογικού της κοινού πως υποχωρεί διαρκώς από μια σειρά πολιτικές, η κυβέρνηση μελετά τρόπους αντίδρασης. 

Δεν είναι τυχαίες λοιπόν οι διαρροές στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Πρώτο Θέμα που αναφέρουν πως “ναι μεν σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όμως η μάχη για τις Κυριακές δεν κρίθηκε”. Οι ίδιοι παράγοντες υπογραμμίζουν πως η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι οριστική και πως υπάρχει και άλλος βαθμός κρίσης. 

Από την άλλη πλευρά, κατανοούν στο Μέγαρο Μαξίμου πως μια νέα υποχώρηση της πολιτικής έναντι της δικαστικής εξουσίας μετά και την ήττα για τα χρήματα των ενστόλων θα δημιουργήσει προβληματική εικόνα στο εξωτερικό και στις τεταμένες εδώ και καιρό σχέσεις με την Τρόικα.”Θα είναι καταστροφικό να δείχνουμε πως άλλες αποφάσεις παίρνει η πολιτική ηγεσία κι άλλες η δικαστική. Είναι σαν η χώρα να έχει δύο κέντρα εξουσίας αλληλοσυγκρουόμενα” αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή. 

Πάντως ήδη μερίδα του οργανωμένου εμπορίου στέκεται κριτικά στην απόφαση αυτή του ΣτΕ τονίζοντας πως “οι καταναλωτές επιβράβευσαν με τη συμμετοχή τους τη μεταρρύθμιση”. Την ίδια στιγμή όμως εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και των μικρομεσαίων εμπόρων αναφέρονται σε ‘δικαίωση των αγώνων τους καθώς η Δικαιοσύνη έκρινε παράνομη μια νομοθεσία που δεν λάμβανε υπόψιν τις ειδικές θρησκευτικές και κοινωνικές ανάγκες”. Ταυτόχρονα όμως βουλευτές της ΝΔ που από υπουργικές θέσεις στήριξαν αυτή την αλλαγή δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αφήσουν αναπάντητη αυτή την πρόκληση. Πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως ο κ. Χατζηδάκης ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί υπερασπιζόμενος τον νόμο που ο ίδιος ως υπουργός προώθησε ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και ο τέως υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. 

Προσωρινά, πάντως και μέχρι την εκπνοή του 2014 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε τέλος στο άνοιγμα των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact