ΕΛΛΑΔΑ

Σκουρλέτης: Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών δεν είναι δεσμευτικό

Τη θέση ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών λειτουργεί συμβουλευτικά και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί δεσμευτικά, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν ασκεί πολιτική ενώ αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% “δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση”.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία και ότι είναι σημαντικό το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο όπως είπε “πηγαίνει χέρι χέρι με ανακεφαλαιοποίηση” αλλιώς η προσπάθεια θα είναι “ατελέσφορη”.

Για τη ΔΕΗσημείωσε ότι από το 2016 ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων που συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος λέγοντας ότι η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, ισοδύναμο το οποίο όπως είπε έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Εξήγησε ωστόσο ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ με αξία το λιγότερο 1-1,5 δισ. ευρώ η πώληση του οποίου θα τη φέρει σε δύσκολη θέση.

Για την γγ Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββαΐδου, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως γνωρίζει πως της τέθηκε το δίλημμα εάν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική έρευνα και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι το πόστο είναι πολύ κρίσιμο για να μένει οποιαδήποτε “σκιά”. Η λύση που ταιριάζει είναι αυτή της παραίτησης, συμπλήρωσε.

Για τις κυβερνητικές προτεραιότητες επισήμανε ότι αρχικά πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κατόπιν να προωθηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων που είναι ο πυρήνας του προβλήματος για να ανοίξει όπως είπε μετά το θέμα της συζήτησης του χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα, είπε, υπάρχει η ελπίδα απο την αρχή του νέου έτους να υπάρξουν σημάδια “αισθητής ανάκαμψης”.

Αναφορικά με τα αυθαίρετα, τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση να δοθεί παράταση στον ισχύοντας νόμο ενώ παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επεξεργάζεται μια συνολικότερη προσέγγιση.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση και το ζήτημα των πόθεν έσχες των δυο υπουργών της κυβέρνησης ανέφερε ότι έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων υπάρχει μια αναφορά σε “αστείες περιπτώσεις” καθώς όπως είπε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση είτε μαύρου χρήματος είτε μη φορολόγησης κεφαλαίων. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σοβαρή θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη, ανέφερε.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact