ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Στα σύνορα ο στρατός λόγω της προσφυγικής κρίσης

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας κατήρτησε ένα σχέδιο νόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας που εξουσιοδοτεί τον στρατό να βοηθάει την αστυνομία στη φρούρηση των συνόρων, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στη χώρα από την Κροατία, μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία.

“Δεν πρόκειται για την επιβολή μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρόκειται για την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ στον εθνικό ραδιοσταθμό της Σλοβενίας, προσθέτοντας ότι η Λιουμπλιάνα οφείλει να αντιδράσει την ώρα που η Κροατία “αρνείται να συνεργαστεί” για τη διαχείριση της κρίσης με τους πρόσφυγες.

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει την τροποποίηση του νόμου περί Άμυνας θα κατατεθεί ήδη από σήμερα στο κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοσταθμό.

Αυτό αποσκοπεί στην κατ’εξαίρεση διεύρυνση των εξουσιών επέμβασης του στρατού, οι οποίες περιορίζονται μέχρι τώρα σε μια επιμελητειακή υποστήριξη.

“Η εισροή προσφύγων αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες ξεπερνάει όλες τις δυνατότητές μας για τη διαχείρισή” της, διευκρινίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα.

“Αυτή η τροπολογία θα επιτρέψει να αναθέσουμε στους στρατιώτες επιπλέον καθήκοντα, σε πολύ ειδικές συνθήκες και με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου”, προστίθεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Η Σλοβενία, μια μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στο έδαφός της μόνον τη Δευτέρα από την Κροατία, διασχίζοντας τα σύνορα από την ύπαιθρο, χωρίς να περάσουν από τα συνοριακά φυλάκια.

Την ίδια ώρα μόνον 2.000 μπόρεσαν να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την Αυστρία, σύμφωνα με την Λιουμπλιάνα, η οποία κατηγόρησε σήμερα τη χώρα αυτή ότι επιτρέπει μόνον σε περιορισμένο αριθμό προσφύγων να διασχίσει τα σύνορα, κάτι το οποίο διαψεύδει η Βιένη.

“Είναι απατηλό να περιμένουμε ότι μια χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων θα μπορέσει να σταματήσει, να διαχειριστεί και να επιλύσει αυτό που πολύ μεγαλύτερες χώρες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν”, επισημαίνει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της, στην οποία υπογραμμίζει ότι “η Σλοβενία είναι η μικρότερη χώρα στο δρόμο που ακολουθούν οι μετανάστες μέσω Βαλκανίων και ως εκ τούτου έχει περιορισμένες δυνατότητες ελέγχου των συνόρων και παροχής καταλυμάτων στους μετανάστες”.

“Ως εκ τούτου η Σλοβενία καλεί δημοσίως τα κράτη μέλη (της ΕΕ) και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δεσμευθούν ενεργά και να αναλάβουν το φορτίο αυτό”, καταλήγει η Λιουμπλιάνα στην ανακοίνωσή της.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact