ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Δημοψήφισμα για να σπάσει το αδιέξοδο με την Ελλάδα

Ακούγεται παράδοξο, αλλά ισχύει εδώ και ημέρες: ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Το Bloomberg δίνει μια εξήγηση: είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει το πολύμηνο αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Είναι προφανές πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από το 2011, οπότε και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει για πρώτη φορά το ζήτημα ενός δημοψηφίσματος. Όπως έλεγε την Τετάρτη στο Βερολίνο ο Τόμας Στέφεν, αναπληρωτής του Σόιμπλε στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, «Η Ελλάδα δεν μπορεί να πεταχτεί από το ευρώ. Το μόνο πράγμα που απομένει στο τέλος, θα ήταν να το αποφασίσει η ίδια να το κάνει οικειοθελώς».

Το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας στηρίζει

Το Bloomberg αναφέρει πως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος αρκεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες θα είναι αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και να δεχθούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα τα χρήματα, ή να αποχωρήσουν από το ευρώ. «Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να προχωρήσει τα πράγματα, έπειτα από μήνες άκαρπων συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της που έχουν εξοργίσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια δημόσια υποστήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια συμφωνία, ενώ μι απόρριψη να την θέσει εκτός ευρώ», αναφέρει το άρθρο. Γι’ αυτό και οι δηλώσεις του Σόιμπλε, πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, που πρόκρινε ένα δημοψήφισμα, δεν θα πρέπει να θεωρούνται έκπληξη.

Τι άλλαξε σε σχέση με το 2011

Από το 2011 έως σήμερα, είναι δεδομένη η απόκλιση της γερμανικής θέσης. Αυτό που έχει αλλάξει στην πραγματικότητα, είναι οι κινήσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια η Ευρωζώνη για να αποτρέψει τυχόν μετάδοση μιας μελλοντικής κρίσης. «Ο Τσίπρας λέει πως δεν θέλει να φύγει από το νομισματικό μπλοκ και επικεντρώνεται στο πώς θα πάρει τη βοήθεια που χρειάζεται να μην χρεοκοπήσει η χώρα του. Αλλά θα πρέπει να υποβάλλει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εγκριθούν από τους πιστωτές του», σημειώνει το άρθρο του Bloomberg.

Κατά την Τάνια Μπορζέλ, πολιτικό επιστήμονα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, «Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο το δίλημμα ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και αυτό το γνωρίζει το Βερολίνο. Έτσι, είναι πιο εύκολο να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για την τύχη του, με την ελπίδα ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στο ευρώ». Κατά την Μπορζέλ, αν υπάρξει ένα αποτέλεσμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αυτό θα βολέψει και τον Τσίπρα αφού θα μπορεί να επικαλεστεί το αποτέλεσμα και να πει ότι εκείνος είχε υποσχεθεί κάτι άλλο.

Κατά τον Στέφεν, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές εργάζονται νυχθημερόν για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και να προσφέρουν την προοπτική μιας συνεχιζόμενης ενίσχυσης, ο Τσίπρας δεν έχει κανένα κίνητρο να κηρύξει εθελούσια έξοδο. «Αλλά, αν όλα αποτύχουν, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, το θέμα θα είναι τι θα πουν οι Έλληνες στο τέλος της ημέρας», καταλήγει με νόημα.

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact