ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Ένα εκατ. άνθρωποι απειλούνται με λιμό


1.025.000 άνθρωποι κατατάσσονται στο επίπεδο διατροφικής «κρίσης» ή «έκτακτης ανάγκης», το τελευταίο στάδιο πριν από αυτό του «λιμού» στην κλίμακα αξιολόγησης

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες που πλησιάζουν στο λιμό στη Σομαλία, εκτίμησαν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ οι οποίοι αναμένουν ότι η ξηρασία και ο λιμός θα επιδεινωθούν στη χώρα αυτή.

Η εκτίμηση έγινε από τη Μονάδα Αναλύσεων για τη Διατροφική Ασφάλεια και τη Διατροφή (FSNAU) του ΟΗΕ και το Δίκτυο Έγκαιρης Ειδοποίησης λιμού (Fews Net), με τη χρηματοδότηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης (USAID), τρία χρόνια έπειτα από τον φοβερό λιμό που σκότωσε περίπου 260.000 ανθρώπους στη Σομαλία, στην πλειονότητά τους παιδιά.

Η FSNAU και το Fews Net εκτίμησαν σήμερα σε έκθεσή τους ότι 1.025.000 άνθρωποι στη Σομαλία κατατάσσονται στο επίπεδο διατροφικής «κρίσης» ή «έκτακτης ανάγκης», το τελευταίο στάδιο πριν από αυτό του «λιμού» στην κλίμακα αξιολόγησης. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 20% σε διάστημα έξι μηνών.

«Οι βελτιώσεις και οι πρόοδοι που καταγράφηκαν μετά το τέλος του λιμού το 2012 χάνονται. Οι ασθενείς βροχοπτώσεις, οι συγκρούσεις, τα προβλήματα στο εμπόριο και η μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας επιδείνωσαν την διατροφική κατάσταση», επισημαίνουν οι δύο οργανισμοί.

«Ο οξείς υποσιτισμός αυξήθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως μεταξύ των παιδιών», περισσότερα από 218.000 από τα οποία, δηλαδή ένα παιδί μικρότερο των πέντε ετών στα επτά, είναι σοβαρά υποσιτισμένα και «είναι πιθανό ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται».

Παράλληλα οι ασθενείς βροχοπτώσεις της φετινής χρόνιας είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη σοδειά και την παραγωγικότητα των κοπαδιών, προκαλώντας κυρίως έλλειψη γάλακτος σε κάποιες περιοχές.

Εξάλλου, αν και οι σομαλικές δυνάμεις με την υποστήριξη της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Amisom) εξακολουθούν να σημειώνουν νίκες και να καταλαμβάνουν πολλές περιοχές από τους ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ, οι μεγάλοι οδικοί άξονες που συνδέουν τις πόλεις παραμένουν εκτός του ελέγχου τους ενώ και η απειλή των ανταρτών διαταράσσουν τις εμπορικές συναλλαγές και αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact