ΚΟΣΜΟΣ

Η στάση των ξένων απέναντι στον Ερντογάν

Ο αμερικανικός παράγοντας παίζει τον δικό του καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή.

Όσο αφορά τη στάση τους στο ζήτημα των Ιμίων οι Αμερικάνοι ξεκαθάρισαν πως κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Όσο άφορα δε την παρεμπόδιση του SAIPEM 12000 από τη διέλευση του προς τον στόχο «Σουπιά» περιορίστηκαν σε μια λυτή ανακοίνωση που αναγνώριζε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ενώ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ερωτώμενος από δημοσιογράφους τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της στάσης της Τουρκίας στην περιοχή ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίσημη ανακοίνωση, κάλεσε την Τουρκία να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που να δημιουργεί εντάσεις και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ζητώντας από τη χώρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ, μετά τις τουρκικές κινήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πάντως αυτές οι δηλώσεις από πλευράς ΕΕ δεν θα έχουν κανένα νόημα εάν την ίδια ώρα δεν επαναληφθούν από τους ηγετών των λεγόμενων ισχυρών χωρών της Ένωσης, κυρίως την Γαλλία και τη Γερμανία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact