ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει πολύ νωρίτερα από τον Απρίλιο

«Το 2017 και 2018 έχουν κλείσει χωρίς κανέναν νέο φόρο»

Αν τυχόν γίνει έκρηξη τιμών του πετρελαίου διεθνώς, η κυβέρνηση θα πάρει τα ανάλογα μέτρα, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό RealFM. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η κριτική που ασκείται έχει υπερβολικές διαστάσεις, «διότι η τιμή της βενζίνης έχει περιθώρια που καθορίζονται περίπου συγκριτικά από τις τιμές στον ευρωπαϊκό χώρο».

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, τόνισε ότι «η συγκυρία διευκόλυνε τον εξορθολογισμό που έγινε πέρσι στην τιμή του και βοήθησε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, άρα ξεκινάμε από μία σταθερότερη κατάσταση», ενώ υπενθύμισε ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι δεδομένοι και έπρεπε να υπάρξει μια αύξηση εσόδων.

«Εμείς αρνηθήκαμε να αυξήσουμε το ΦΠΑ στο ρεύμα, το θεωρήσαμε πολύ πιο αντικοινωνικό και φέραμε μια ισορροπία πολύ πιο δίκαιη. Αν επιλέγαμε άλλα μέτρα, αυτά θα ήταν πολύ πιο ακραία κοινωνικά» τόνισε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, εκτίμησε ότι «με καλή πολιτική διάθεση κλείνει σχετικά γρήγορα», ενώ χαρακτήρισε αδύνατο έως εξωπραγματικό το σενάριο για τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει λύση πολύ γρηγορότερα. «Θεωρώ προσωπικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, έχοντας κλείσει προηγούμενα πολύ πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις και σε πολύ πιο κομβικά σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ΠΕΝ, κατέστησε σαφές ότι το 2017 και το 2018 έχει συζητηθεί και έχει κλείσει ουσιαστικά χωρίς οποιονδήποτε νέο φόρο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φορτώσει σε κανέναν τίποτα», ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να προκαταβάλει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, επιπρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020.

Ο κ. Σταθάκης απέρριψε ως υπερβολικές τις διατυπώσεις περί «υπονόμευσης της κυβέρνησης από τον Σόϊμπλε ή άλλα κέντρα της Ευρώπης». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες στην Ευρώπη σε σχέση με τα θέματα της Ελλάδας και τα ευρωπαϊκά, συμπλήρωσε ωστόσο πως «δεν θεωρώ ότι κάποιοι μπορούν να διατυπώνουν τέτοιες σκέψεις».

Τέλος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής θέσης για το αφορολόγητο, τάχθηκε κατά της συζήτησης για πρόωρες εκλογές και έκανε λόγο για εμφανή τάση υπέρ των επενδύσεων, η οποία προκύπτει από τη σταθεροποίηση και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact