ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών

Νόμιμα περικόπηκαν οι αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών κατ’εφαρμογήν του νόμου 4024/2011, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας αίτηση ακύρωσης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσαν να ακυρωθούν τα φύλλα μισθοδοσίας τους.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΥΠΟ, οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί κατά 60% με συνέπεια να παραβιάζονται σειρά συνταγματικών διατάξεων.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δέχθηκε ότι με τον Ν. 4024/2011 επιδιώχθηκε η μείωση κρατικών δαπανών και ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους για λόγους δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν τη θέσπιση των μέτρων εν όψει της πρωτοφανούς κρίσης που περνάει η χώρα. Εκρινε όμως ότι δεν παραβιάζονται διατάξεις του Συντάγματος, όπως αυτές της ισότητας, της αναλογικότητας ή της αξιοπρεπούς διαβίωσης, σημειώνοντας ότι με τα επιδόματα που δίδονταν τους προσφεύγοντες υπαλλήλους (ΔΗΒΕΕΤ) είχε δημιουργηθεί ένα οιονεί ειδικό μισθολόγιο για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους με ουσιώδη μισθολογική διαφοροποίηση από τους υπολοίπους.

Μάλιστα, οι δικαστές έκριναν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν αυτές οι περικοπές να προκαλέσουν τέτοια βλάβη στους υπαλλήλους που να προσβάλλεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, δεδομένου ότι δεν μειώθηκε ο βασικός τους μισθός.

Ωστόσο, προσθέτουν στο σκεπτικό της απόφασής τους ότι αυτή η παραδοχή δεν αποκλείει αντίθετη κρίση του δικαστηρίου σε περίπτωση που γίνουν νέες μειώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των υπαλλήλων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact