ΕΛΛΑΔΑ

Στη δεκάδα για την αναλογία αιμοδοτών σε σχέση με τον πληθυσμό της η Ελλάδα


To 50% δίνουν αίμα όταν το έχει ανάγκη κάποιος συγγενής τους, το  45% είναι εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο 5% προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις 

Την «καρδιά» του συστήματος αιμοδοσίας της χώρας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), επισκέφθηκε η αρμόδια υφυπουργός κυρία Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου. Μια επίσκεψη που έγινε με φόντο τις συνήθεις, λόγω της εποχής, ελλείψεις σε αίμα που ταλανίζουν τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και όλους όσοι χρειάζονται εκτάκτως ή κατόπιν προγραμματισμού αίμα, αλλά και με δύο ευρωπαϊκές «διακρίσεις» για τη χώρα: η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες 10 χώρες της ΕΕ όσον αφορά την αναλογία εθελοντών αιμοδοτών στον γενικό πληθυσμό και παράλληλα είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Δανία, σε χορήγηση αίματος.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον επιστημονικό διευθυντή, αιματολόγο κ. Κωνσταντίνο Σταμούλη και από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) κ. Χρήστο Πρωτόπαππα, το 50% των αιμοληψιών της χώρας προέρχεται από αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος, δηλαδή αιμοδότες που προσφέρουν αίμα όταν το έχει ανάγκη κάποιο άτομο του στενού συγγενικού τους περιβάλλοντος, το  45% προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο 5% προέρχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Η Υφυπουργός συζήτησε για τις ανάγκες της χώρας σε αίμα και πλάσμα, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και επανέλαβε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία είναι να αυξηθεί ο αριθμός των συστηματικών μη αμειβόμενων εθελοντών αιμοδοτών και να μειωθούν σταδιακά οι αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος.
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact