ΚΟΣΜΟΣ

Στη Μόσχα την Τρίτη ο Τζων Κερι -«Προοπτική» βλέπει η Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με τη Ρωσία και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μία εβδομάδα πριν από μια ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη για τη συριακή κρίση.

Οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν «σχετικά με τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να υπάρχει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία και τις ταυτόχρονες προσπάθειες να αποδυναμωθεί και να καταστραφεί το ΙΚ», είπε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μαρκ Τόνερ, από το Παρίσι, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για το κλίμα COP21 στην οποία συμμετέχει ο Κέρι αυτή την εβδομάδα.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες μετά την δήλωση της ρωσικής πλευράς ότι υπάρχει «προοπτική» μετά και την τριμερή σύνοδο με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ στη Γενεύη. Ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε χθες ότι η χώρα του βλέπει μια «προοπτική» επίτευξης προόδου στη διαδικασία εκπόνησης μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, έπειτα από μια συνάντηση με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία στη Γενεύη.

Απο παλιότερη συνάντηση Κέρι-Πούτιν-Λαβρόφ

Η συνάντηση αυτή έγινε «για να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά μια ρύθμιση ανάμεσα στους Σύρους. Υπάρχει μια προοπτική», είπε ο υφυπουργός της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνάντηση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπογραμμίστηκε «η ανάγκη να διευθετηθεί το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα—να καταρτιστεί ένας κατάλογος της αντιπολίτευσης, με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση, για να συμμετάσχει στον διάλογο με την κυβέρνηση, και ένας κατάλογος των τρομοκρατικών οργανώσεων για τις οποίες δεν θα ισχύσει η κατάπαυση του πυρός», συνέχισε ο Γκατίλοφ, κατά την ίδια πηγή.
«Η πρόοδος της διαδικασίας το αμέσως προσεχές διάστημα θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα καταρτιστούν αυτοί οι κατάλογοι», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ

Η τριμερής συνάντηση διεξήχθη χθες στο πλαίσιο μιας διεθνούς διπλωματικής διαδικασίας που ξανάρχισε στα τέλη του Οκτωβρίου στη Βιέννη με τη συμμετοχή 17 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς και τριών διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ, Αραβικός Σύνδεσμος).
Στις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες θα θιγεί παράλληλα η κρίση στην ανατολική Ουκρανία —όπου η Μόσχα κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει— όπως διευκρίνισε ο Τόνερ.
Ο Τζον Κέρι θα δει επίσης τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ· οι δύο ΥΠΕΞ διατηρούν ανοικτό ένα κανάλι συχνής επικοινωνίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, παρά την ένταση στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.


Παρ’ όλες τις τριβές στις σχέσεις τους, ΗΠΑ και Ρωσία είναι οι παράγοντες που πρωτοστατούν στη διπλωματική διαδικασία για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης προς η Συρία. Η ομάδα αυτή 17 κρατών και τριών πολυμερών οργανισμών αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σύνοδο την 18η Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τοπικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός.
Ωστόσο Μόσχα και Ουάσινγκτον περίμεναν τα αποτελέσματα της συνόδου ενόπλων και πολιτικών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, πριν επιβεβαιώσουν με απόλυτη βεβαιότητα το ραντεβού στη Νέα Υόρκη, που αναμένεται να είναι το τρίτο με αυτή τη μορφή έπειτα από δύο συνόδους την 30ή Οκτωβρίου και την 14η Νοεμβρίου.
Τα κινήματα της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι συμφωνούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Δαμασκού, απαίτησαν όμως την αποχώρηση του αρχηγού του κράτους, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ήδη από την έναρξη μιας ενδεχόμενης περιόδου πολιτικής μετάβασης.
Η αξίωσή τους αυτή για την αποχώρηση του Άσαντ είναι πιθανό να σημάνει ότι οι δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, πρωτίστως η Ρωσία, θα μπλοκάρουν τη διαδικασία, κι ο Κέρι δήλωσε χθες ότι θα εντείνει τις συζητήσεις του με τους σαουδάραβες για να «ξεμπλεχτεί το κουβάρι» όσον αφορά τη συμφωνία του Ριάντ.


Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι εκτίμησε ότι «δεν είναι έκπληξη ότι (οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης) υιοθέτησαν αυτή την άποψη για το μέλλον του Άσαντ», αναγνώρισε ωστόσο ότι «απομένει πολλή δουλειά να γίνει» προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία όλων των πλευρών για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου από την εξουσία.
«Όλος ο κόσμος συμφωνεί στο ότι το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να έχει να κάνει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Όλος ο κόσμος. Τώρα το ερώτημα πότε θα φύγει, πώς και υπό ποιους όρους, μένει ακόμη να απαντηθεί, όχι μόνο από τη διεθνή κοινότητα, αλλά επίσης κι από την ίδια την αντιπολίτευση», παραδέχθηκε ο Κίρμπι.
Άφησε εξάλλου ανοικτό το ενδεχόμενο η σύνοδος της 18ης Δεκεμβρίου να αναβληθεί: «δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα αυτή η σύνοδος να μην διεξαχθεί», τουλάχιστον αυτή την ημερομηνία, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στόχος είναι, κατά τη Μόσχα, να προετοιμαστεί μια σύνοδος από 1ης Ιανουαρίου 2016 ανάμεσα σε εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος της Δαμασκού, να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες και να προκηρυχθούν εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε 18 μήνες.


«Πρέπει να προσπαθήσουμε» να εφαρμοστεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, είπε ο Γκατίλοφ.
Η τριμερής συνάντηση στη Γενεύη στόχο είχε επίσης να προετοιμαστεί η επόμενη σύνοδος που αναμένεται να διεξαχθεί την 18η Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, του Στάφαν ντε Μιστούρα.
Πάντως η Ρωσία «δεν έχει αποφασίσει» εάν θα λάβει μέρος σε αυτή τη σύνοδο «ακόμη», σημείωσε ο Γκενάντι Γκατίλοφ.

(ΑΠΕ)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact