ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη φτιάχνουν καλλυντικά μπάνιου με την έγκριση της δημιουργού του «50 αποχρώσεις του γκρι» -Διεθνής επιχειρηματική επιτυχία

Την αναγνωστική “φρενίτιδα” γύρω από τα βιβλία της σειράς “Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι”, τα οποία έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατ. αντίτυπα ανά την υφήλιο, αξιοποίησε μια Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας, προκειμένου να παράγει -στη Θεσσαλονίκη- σειρά καλλυντικών μπάνιου, με την έγκριση της συγγραφέως Ε L James και με απήχηση, ήδη, στο καταναλωτικό κοινό του εξωτερικού!
Τα τέσσερα προϊόντα “made in Greece” πωλούνται ήδη στις προθήκες καταστημάτων της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Σκανδιναβίας (Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία), της Πορτογαλίας και της Μαλαισίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για τη διάθεσή τους και στη Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία. Για το μικρό αυτό επιχειρηματικό “θαύμα”, που στηρίζεται στο licensing (σ.σ. άδεια χρήσης εμπορικού σήματος), μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιχειρηματίας Ελίζαμπεθ Μέγιερ (Εlisabeth Meier), η εταιρεία της οποίας (Fortis Venustas) αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος “Fifty Shades of Grey” για 30 χώρες, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία καλλυντικών προϊόντων.

   Πενήντα αποχρώσεις του… made in Greece
“Τα προϊόντα παράγονται 100% στην Ελλάδα, από τις πρώτες ύλες -τις οποίες προμηθευόμαστε από τη ΒΙΟΡΥΛ- μέχρι τα μπουκάλια, τα πώματα και τις ετικέτες. Το τελικό προϊόν παράγεται στο πιστοποιημένο εργοστάσιο της Smile στη Θεσσαλονίκη” εξηγεί η κ. Μέγιερ. Η ίδια διευκρινίζει, πάντως, ότι γνωρίζει πως τα προϊόντα αυτής της σειράς δεν θα πωλούνται… για πάντα. “Το Licensing είναι μια καλή ιδέα για να ξεκινήσει επιχειρηματικά κάποιος που δεν διαθέτει πολλά χρήματα. Πρέπει όμως να έχει συναίσθηση του γεγονότος ότι προϊόντα που βασίζονται π.χ., σε ένα best seller, δεν θα πωλούνται με τον ίδιο ρυθμό για πάντα. Για εμένα η σειρά αυτή ανοίγει τον δρόμο προς τα δίκτυα διανομής και λιανικής για να κάνω το επόμενο βήμα, ίσως για μια σειρά δικών μου προϊόντων, το 2015. Ήδη, έχουμε κλείσει συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανεμπορίου, τη Douglas, κι αυτό είναι θετικό για τα επόμενα βήματα” σημειώνει και προσθέτει ότι ξεκίνησε με ένα μικρό αρχικό κεφάλαιο, λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ και πλέον οι παραγγελίες (ήδη υπάρχουν για άλλα 50.000 τεμάχια) καλύπτουν το 50% της παραγωγής.

   H διαδρομή από τις σελίδες του βιβλίου μέχρι την ατζέντισσα της E L James
Πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα; Μέσα από τις σελίδες του ίδιου του βιβλίου! “Το 2012 έτυχε να διαβάσω αυτό το βιβλίο, παρότι δεν ήταν του στυλ μου γιατί δελεάστηκα από τον χαμό που γινόταν στο Facebook στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι όμως ότι, όταν έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου, δεν μπορούσα να το αφήσω μέχρι που τελείωσα και τα τρία της σειράς! Σκέφτηκα τότε ότι τα καλλυντικά μπάνιου έχουν σχέση με τον ερωτισμό που αποπνέει το βιβλίο. Κάνοντας μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο βρήκα την αρμόδια ατζέντισσα της Ε L James και κατέθεσα την πρότασή μου. Τους άρεσε πολύ! Είχαν ήδη δώσει το licensing για μια σειρά από εσώρουχα και λιπαντικά για ερωτική χρήση, αλλά εγώ ήθελα να παράγω κάτι πολυτελές και ερωτικό, όχι σεξουαλικής χρήσης. Μας ζήτησαν να κάνουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο και μας έδωσαν ένα brand manual γιατί έχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές, σε ό,τι αφορά τη χρήση του εμπορικού σήματος, που είναι ιδιοκτησία του εκδοτικού κολοσσού Random House. Ύστερα από έξι μήνες υπογράψαμε, σε έναν χρόνο ξεκινήσαμε την παραγωγή και από τον περασμένο Αύγουστο τις εξαγωγές. Το πώς θα πάμε στη συνέχεια θα φανεί, αλλά ξεκινήσαμε πολύ καλά” λέει.

   Τα Angry Birds που ναυάγησαν λόγω… ελληνικής καταγωγής

Πάντως, πριν από τις “Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι”, το ενδιαφέρον τής Ελίζαμπεθ Μέγιερ για licensing είχε προσελκύσει ένα άλλο πασίγνωστο και εξαιρετικά δημοφιλές (στα παιδιά αυτή τη φορά) εμπορικό σήμα, τα “Angry Birds”, εγχείρημα που δυστυχώς δεν τελεσφόρησε, λόγω της… ελληνικής καταγωγής του εν μέσω κρίσης. “Το 2007 είχα ξεκινήσει την επιχειρηματική μου δραστηριότητα ως εισαγωγέας, αυτή ήταν η τάση τότε. Έτσι αντιπροσώπευα στην Ελλάδα οίκους του εξωτερικού ως διανομέας. Κάποια στιγμή αποφάσισα όμως ότι αν ήταν να συνεχίσω να υπάρχω ως επιχειρηματίας, θα πρέπει να κοιτάξω αντίστροφα, στις αγορές του εξωτερικού. Ήμουν και πιο τολμηρή σε κάτι τέτοιο, ίσως λόγω καταγωγής, επειδή είμαι Ελληνοαμερικανίδα. Μετά σκέφτηκα: τι μπορώ να εξάγω; Ελαιόλαδα π.χ.; Να δημιουργήσω μια δική μου μπράντα ίσως; Κατέληξα ότι για να χτίσεις ένα brand χρειάζονται χρόνια. Και πολλά χρήματα που δεν είχα. Μήπως θα ήταν καλύτερη ιδέα το licensing λοιπόν; Το 2011-2012 ξεκίνησα από τα Angry Birds, με καλλυντικά για παιδιά. Πήγα μάλιστα και επιτόπου, στο Ελσίνκι και ήρθα σε επαφή με του ανθρώπους της Rovio. Αρχικά δέχτηκαν και το επιχειρησιακό σχέδιο που καταθέσαμε, αλλά μετά έκαναν πίσω. Λόγω της κρίσης φοβήθηκαν. Το πρώτο πράγμα που μας ρώτησαν τότε ήταν: έχετε τράπεζα στο εξωτερικό;” διηγείται η επιχειρηματίας.

Προφανώς όμως, αυτή η αποτυχία δεν τη σταμάτησε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το νέο εγχείρημα και έτσι έχουν ήδη παραχθεί και πωληθεί στο εξωτερικό δεκάδες χιλιάδες τεμάχια των προϊόντων της με την “γκρι” ετικέτα. Τα τέσσερα προϊόντα της σειράς (shower gel, body butter, body oil και Body Lotion) πωλούνται μόνο στο εξωτερικό.

Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συντάκτρια  Αλεξάνδρα Γούτα

See video

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact