ΚΟΣΜΟΣ

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε εκτάκτως νωρίς το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Τζον Μπας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση των ΗΠΑ ότι το κουρδικό PYD δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία ή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

“Είτε χρησιμοποιήσω την πιο ήπια έκφραση χαρακτηρίζοντάς το αφέλεια ή να πω κάτι άλλο, αυτό είναι απαράδεκτο”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Τώρα ο ISIS είναι κακός επειδή είναι ριζοσπαστικός αλλά το PYD και το ΡΚΚ είναι καλύτεροι επειδή είναι μαρξιστές, λενινιστές. Δηλαδή κατά την άποψή τους είναι κοσμικοί.

Μα είναι δυνατό κάτι τέτοιο; Και η μια είναι τρομοκρατική οργάνωση και η άλλη. Δεν μπορείς να πεις ότι η μια είναι καλύτερη. Κάποια αριστερά κόμματα στην Ευρώπη επειδή έχουν την ίδια ιδεολογία με το ΡΚΚ προσπαθούν να το βγάλουν από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Γίνεται αντιτρομοκρατικός αγώνας έτσι;”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Υπάρχει, συνέχισε, “μια αντίληψη για δοξασία των τρομοκρατικών οργανώσεων που δεν τους προκαλούν ζημιά. Τώρα το PYD δεν μου προκαλεί ζημιά και είναι επομένως καλό και μπορώ να συνεργαστώ μαζί του. Αλλά αύριο θα περάσουν αυτά τα χρόνια και θα στραφεί εναντίον σας. Πολλές χώρες που στήριξαν τρομοκρατικές οργανώσεις στο τέλος δέχτηκαν χτύπημα από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν μια απόφαση και να διαλέξουν αν θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία ή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. “Εμείς δώσαμε έγγραφα στους φίλους μας τους Αμερικανούς και τον Μπάιντεν που αποδεικνύουν καθαρά τη σχέση του PYD με το ΡΚΚ. Το είπα πολλές φορές αυτό στον Κέρι”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact