ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνάντηση με την Τρόικα -Πώς θα γίνει η πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Από την ερχόμενη Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, η ελληνική οικονομία θα μπει και πάλι σε διαδικασία αξιολόγησης. Εκείνη την ημέρα θα γίνει η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με τους επικεφαλής της Τρόικα, καθώς το ραντεβού οριστικοποιήθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Τετάρτης.

Η πέμπτη αξιολόγηση αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου. Στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (παρατείνεται και πέραν του 2014), όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μετά από αυτό, ο Γκίκας Χαρδούβελης, θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου), όπου η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.

Μετά το Eurogroup, η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, για δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, που είναι και ο πιο σημαντικός. Πέρα από σημαντικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο μισθολόγιο και ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο, το ίδιο διάστημα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου). Οπως επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη, η επιτυχής ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, εκτός από την εκταμίευση των δόσεων (ύψους 7,1 δισ. ευρώ), θα «σημάνει»- και μετά τα τελικά αποτελέσματα των stress tests- και την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ο όλος προγραμματισμός των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος.    

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact