ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν


Ο Ζαρίφ αναμένεται να συναντηθεί με τον ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι και τον νέο πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι –  Στην «ατζέντα» το θέμα των συνόρων, κυρίως η πλωτή οδός Σατ αλ-Αράμπ,το ποτάμι που αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών και εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ άρχισε σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Ιράκ, γειτονική του και συμμαχική χώρα, η οποία είναι αντιμέτωπη με θρησκευτικές εντάσεις και την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζαρίφ αναμένεται να συναντηθεί με τον ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι και τον νέο πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι, διευκρίνισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το θέμα των συνόρων, κυρίως η πλωτή οδός Σατ αλ-Αράμπ (Αρβάντ στα περσικά),το ποτάμι που αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών και εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο, αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσκεψη, σύμφωνα με το IRNA.

Κύμα αιματηρών επιθέσεων έπληξε χθες το Ιράκ, την επομένη πολύνεκρης επίθεσης που αποδόθηκε σε σιίτες πολιτοφύλακες εναντίον σουνιτικού τεμένους στην περιοχή Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις και κούρδοι μαχητές πολεμούν τους εξτρεμιστές του Iσλαμικού Κράτους στο βορρά της χώρας.

Το Ιράν, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι σιίτες, όπως στο Ιράκ, ήταν ο μεγαλύτερης υποστηρικτής του πρώην ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι, πριν εγκαταλείψει τον σύμμαχό του που κατηγορείται για όλα τα δεινά στο Ιράκ και εκφράσει ικανοποίηση για τον διορισμό του Αμπάντι.

Η Τεχεράνη είχε απευθύνει έκκληση στα ιρακινά κόμματα για εθνική ενότητα προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική κρίση και να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές.

Το Ιράν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι παρείχε συμβουλές στην κυβέρνηση και στους Κούρδους του Ιράκ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει “σύντομα” μια διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια στο Ιράκ και την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε την ελπίδα όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, να δράσουν από κοινού κατά των τζιχαντιστών που ελέγχουν επίσης εδάφη της Συρίας.

Η Τεχεράνη έχει αρχίσει συνομιλίες με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αλλά έχει αποκλείσει μια στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιστορικό εχθρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact