ΚΟΣΜΟΣ

Στολίσκος τούρκων ακτιβιστών θα επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας


Πριν από τέσσερα χρόνια οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει τέσσερις Τούρκους ακτιβιστές 

Μετά από τέσσερα χρόνια, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δέκα Τούρκους, οι οποίοι ήταν μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας του διεθνούς κινήματος «Free Gaza» και επέβαιναν στον στολίσκο που κατευθυνόταν στον Παλαιστινιακό θύλακα, οι τούρκοι ακτιβιστές ανακοίνωναν πως θα επιχειρήσουν να «σπάσουν» τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το επεισόδιο που σημειώθηκε στις 31 Μαΐου του 2010, οδήγησε στο ναδίρ τους τις σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, που είχαν ήδη επιδεινωθεί μετά το 2008, λόγω μιας προηγούμενης επιχείρησης του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά στη Γάζα.

Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (İHH) ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πως τα μέλη μιας «συμμαχίας» φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το σαββατοκύριακο και αποφάσισαν να σταλεί ένας νέος στολίσκος, «στη σκιά της πιο πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα».

Οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που διαρκούν πάνω από έναν μήνα, έχουν σταματήσει, καθώς η εκεχειρία 72 ωρών που ετέθη σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα σήμερα τηρείται.
«Η Συμμαχία του Στόλου της Ελευθερίας τόνισε ότι, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι συνένοχες, η ευθύνη πέφτει στην κοινωνία των πολιτών να αμφισβητήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εκπρόσωπος του İHH απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για την αποστολή αυτή. Η οργάνωση πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο Τρίτη, σημείωσε η ίδια.

Τον Μάιο του 2010 εννέα Τούρκοι ακτιβιστές είχαν χάσει τη ζωή τους σε διεθνή ύδατα όταν μέλη των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ επέδραμαν στο σκάφος όπου επέβαιναν οι ακτιβιστές, το Μαβί Μαρμαρά, το μεγαλύτερο του στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον επταετή αποκλεισμό της Γάζας. Ένας δέκατος Τούρκος ακτιβιστής υπέκυψε αργότερα τον Μάιο στα τραύματα που είχε υποστεί στην επίθεση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Κυριακή εξελέγη πρόεδρος της χώρας, είναι ανάμεσα στους σφοδρότερους επικριτές της εκστρατείας του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact