ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στους 19 βαθμούς τα καλοριφέρ τον χειμώνα»: Το σχέδιο «θερμοστάτης» της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση. Tι θα κάνει η Ελλάδα

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο η Ρωσία να μην ανοίξει την στρόφιγγα του Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου

Με το βλέμμα στραμμένο στην 21η Ιουλίου είναι η Ευρώπη καθώς τότε θα περιμένει να δει αν η Ρωσία θα ανοίξει εκ νέου την παροχή φυσικού αερίου μετά την λήξη, δηλαδή, των προγραμματισμένων εργασιών στον αγωγό Nord Stream.

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την Ελλάδα να παίρνει ήδη τα δικά της μέτρα μολονότι η έκθεσή της στον κίνδυνο διακοπής φυσικού αερίου είναι μικρότερη.

Η εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που εισηγείται η Κομισιόν για την περίπτωση που η Ρωσία κλείσει οριστικά την στρόφιγγα του φυσικού αερίου: «Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι από το φθινόπωρο δημόσια κτίρια, γραφεία και εμπορικά ακίνητα θα θερμαίνονται σε θερμοκρασίες έως το πολύ 19 βαθμών Κελσίου.

‘Εάν αναλάβουμε δράση από τώρα, μπορούμε να αμβλύνουμε κατά το 1/3 τις επιπτώσεις που θα έχει μία ξαφνική διακοπή στην ενεργειακή τροφοδοσία’ επισημαίνει σχετικό κείμενο που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου «στόχος είναι να προστατευθούν βιομηχανίες που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αλλά και τα ιδιωτικά νοικοκυριά καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση, σε εθελοντική βάση.

‘Ο καθένας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και μάλιστα αμέσως’, γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, εάν υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου δίνεται προτεραιότητα στα ιδιωτικά νοικοκυριά και στα νοσοκομεία».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στις τελευταίες της δηλώσεις υπογράμμισε ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το σχέδιο της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, χθες, Πέμπτη (14/07) ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπορυργείου Ενέργειας, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια «Πτολεμαΐδα V» από τον Σεπτέμβριο, αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ και Elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς.

Επιπροσθέτως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο. Η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού LNG αναμένεται να αυξηθεί και με την προσθήκη του δεξαμενόπλοιου που θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μεγαλύτερες εισαγωγές θα γίνουν και μέσω του αγωγού TAP. Σε σχέση με το LNG, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

(Newsbomb.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact