ΥΓΕΙΑ

Στυτική δυσλειτουργία; Πενταπλάσιες οι πιθανότητες ότι πάσχετε και από…

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή.

Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας, μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν, όμως, αυτό επαναλαμβάνεται ή είναι μόνιμο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να το αμελήσετε, είναι ότι οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν από αδιάγνωστο τύπου 2 διαβήτη, όπως επισημαίνουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Αν όμως είναι μεσήλικες και αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης, τότε έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν εν αγνοία τους από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Family Medicine».

Η στυτική δυσλειτουργία στη μέση ηλικία μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει πως μπορεί να είναι και ένδειξη αδιάγνωστου σακχαρώδη διαβήτη.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 4.500 άνδρες, ηλικίας άνω των 20 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την στυτική δυσλειτουργία και υποβλήθηκαν σε σειρά διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία που συνέλεξαν, αναζητώντας τυχόν συσχετίσεις της στυτικής δυσλειτουργίας με αδιάγνωστη υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και τύπου 2 διαβήτη.

Όπως διαπίστωσαν πολύ ισχυρή συσχέτιση με τον αδιάγνωστο διαβήτη. Στην πραγματικότητα, σε όλο το ηλικιακό φάσμα η συχνότητα του αδιάγνωστου διαβήτη ήταν 11,5% στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και μόνο 3% στους άνδρες δίχως προβλήματα στύσης.

Τα αντίστοιχα ποσοστά ειδικά στις ηλικίες 40 έως 59 ετών ήταν 19% για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και 3% για εκείνους χωρίς.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ένας 40άρης ή 50άρης με στυτική δυσλειτουργία έχει μία στις δέκα πιθανότητες να πάσχει από διαβήτη και να μην το ξέρει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σον Σκέλντον, από το Κέντρο Υπηρεσιών & Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ. «Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το αρρύθμιστο σάκχαρο οδηγεί σε πολλές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά».

Και συνέχισε: «Σε αντίθεση με τον διαβήτη ο οποίος συχνά περνά απαρατήρητος από τους ασθενείς, η στυτική δυσλειτουργία είναι κάτι που αμέσως αντιλαμβάνονται. Επειδή, λοιπόν, μπορεί να υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό -ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί και ένδειξη “κρυφής” καρδιοπάθειας- πρέπει αμέσως να απευθύνονται στον γιατρό για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται αυτές για τον διαβήτη».

Από την πλευρά του, ο δρ Τζόελ Ζόνζιεν, διευθυντής του Κέντρου Κλινικού Διαβήτη στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, εξήγησε πως η στυτική δυσλειτουργία συνήθως δεν αποτελεί πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη, αλλά όψιμη και οφείλεται σε βλάβες στα νεύρα του πέους.

Αυτό σημαίνει πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία «μπορεί να πάσχουν επί παρατεταμένα χρονικά διαστήματα από διαβήτη δίχως να το γνωρίζουν», είπε.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact