ΥΓΕΙΑ

Στυτική δυσλειτουργία; Πενταπλάσιες οι πιθανότητες ότι πάσχετε και από…

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή.

Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας, μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν, όμως, αυτό επαναλαμβάνεται ή είναι μόνιμο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που δεν πρέπει να το αμελήσετε, είναι ότι οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν από αδιάγνωστο τύπου 2 διαβήτη, όπως επισημαίνουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Αν όμως είναι μεσήλικες και αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης, τότε έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν εν αγνοία τους από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Family Medicine».

Η στυτική δυσλειτουργία στη μέση ηλικία μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει πως μπορεί να είναι και ένδειξη αδιάγνωστου σακχαρώδη διαβήτη.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 4.500 άνδρες, ηλικίας άνω των 20 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την στυτική δυσλειτουργία και υποβλήθηκαν σε σειρά διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία που συνέλεξαν, αναζητώντας τυχόν συσχετίσεις της στυτικής δυσλειτουργίας με αδιάγνωστη υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και τύπου 2 διαβήτη.

Όπως διαπίστωσαν πολύ ισχυρή συσχέτιση με τον αδιάγνωστο διαβήτη. Στην πραγματικότητα, σε όλο το ηλικιακό φάσμα η συχνότητα του αδιάγνωστου διαβήτη ήταν 11,5% στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και μόνο 3% στους άνδρες δίχως προβλήματα στύσης.

Τα αντίστοιχα ποσοστά ειδικά στις ηλικίες 40 έως 59 ετών ήταν 19% για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και 3% για εκείνους χωρίς.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ένας 40άρης ή 50άρης με στυτική δυσλειτουργία έχει μία στις δέκα πιθανότητες να πάσχει από διαβήτη και να μην το ξέρει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σον Σκέλντον, από το Κέντρο Υπηρεσιών & Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ. «Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το αρρύθμιστο σάκχαρο οδηγεί σε πολλές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά».

Και συνέχισε: «Σε αντίθεση με τον διαβήτη ο οποίος συχνά περνά απαρατήρητος από τους ασθενείς, η στυτική δυσλειτουργία είναι κάτι που αμέσως αντιλαμβάνονται. Επειδή, λοιπόν, μπορεί να υποκρύπτει κάτι πολύ σοβαρό -ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί και ένδειξη “κρυφής” καρδιοπάθειας- πρέπει αμέσως να απευθύνονται στον γιατρό για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται αυτές για τον διαβήτη».

Από την πλευρά του, ο δρ Τζόελ Ζόνζιεν, διευθυντής του Κέντρου Κλινικού Διαβήτη στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης, εξήγησε πως η στυτική δυσλειτουργία συνήθως δεν αποτελεί πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη, αλλά όψιμη και οφείλεται σε βλάβες στα νεύρα του πέους.

Αυτό σημαίνει πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία «μπορεί να πάσχουν επί παρατεταμένα χρονικά διαστήματα από διαβήτη δίχως να το γνωρίζουν», είπε.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact