ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για «ευτυχή κατάληξη» στο Κυπριακό

Συνάντηση Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί

Συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, είχε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. «Είμαστε όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με το κλίμα που επικρατεί και τη δουλειά που γίνεται ενδέχεται και να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στο Κυπριακό», δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στην ανασκόπηση του εγγράφου των συγκλίσεων και αποκλίσεων, που ετοίμασαν κατά τις τελευταίες τους συναντήσεις οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί έδωσαν εντολή στους δύο διαπραγματευτές να αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε συγκεκριμένα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επομένων συναντήσεων τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Άιντε, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εγγράφου των δύο διαπραγματευτών, «οι δυο ηγέτες εισέρχονται τώρα στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω σε μη επιλυθέντα κεφαλαιώδη ζητήματα».

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη σημερινή συνάντησή τους Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αξιολόγησαν και την πορεία για εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που ανακοίνωσαν κατά την προηγούμενη συνάντηση, ενώ συνέχισαν τις προσπάθειες για υιοθέτηση και άλλων ΜΟΕ, παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Η επόμενη συνάντηση των κκ Αναστασιάδη και Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Άιντε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν μπήκαν ακόμη στα βαθιά», αλλά, όπως σημείωσε, έχει διαπιστωθεί ότι οι δύο διαπραγματευτές έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο καταγράφοντας συγκλίσεις/αποκλίσεις εφόλης της ύλης, κάτι που δίνει την ευχέρεια στους δύο ηγέτες να δώσουνε περαιτέρω οδηγίες για επεξεργασία με βάση και την αλληλένδετη διαπραγμάτευση κεφαλαίων, ώστε στις 29 του μηνός «να μπούμε πραγματικά σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια που θα είναι ενώπιον μας».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση «θα πρέπει να είναι βιώσιμη, λειτουργική και απόλυτα εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ερωτηθείς αν συμφώνησαν με ποια κεφάλαια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, ο κ. Αναστασιάδης περιορίστηκε να πει ότι «θα είναι μια διαπραγμάτευση αλληλένδετων κεφαλαίων με επιλογή των ηγετών».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact