ΚΟΣΜΟΣ

Συμμαχούν για την κλιματική κρίση Παρίσι, Βερολίνο και BlackRock

Τι ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός

Με τον κολοσσό οικονομικού σχεδιασμού και διαχείρισης επενδύσεων BlackRock συμμαχούν η Γαλλία και η Γερμανία όπως και πολλά ιδρύματα. Στόχος όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός να κατευθύνουν κεφάλαια προς σχέδια που συνδέονται με το Κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο αρχικός στόχος έχει ορισθεί στα 500 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσαν οι εταίροι στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στο Climate Finance Partnership (CPF, Χρηματοπιστωτική Σύμπραξη για το Κλίμα) συμμετέχουν η BlackRock, η πρώτη στον κόσμο εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων, η Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης (AFD), το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος και τα ιδρύματα Hewlett και Grantham.

Πρόκειται για μία «μοναδική σύμπραξη που συνδυάζει κεφάλαια φιλανθρωπικά, δημόσια και ιδιωτικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η φιλόδοξη αυτή σύμπραξη θα συνεχίσει να κατευθύνει την ροή κεφαλαίων προς επενδύσεις αειφόρου ανάπτυξης και θα θέσει ως προτεραιότητα την Αφρική» για τουλάχιστον το 25% των επενδύσεων, εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Ρεμί Ριού, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

«Οι προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή απαιτούν ευρείας κλίμακας συλλογική δράση. Η AFD συμπράττει με υπερηφάνεια, μέσω της θυγατρικής της που είναι προσανατολισμένη στον ιδιωτικό τομέα Proparco, με την BlackRock, για την επιτάχυνση της επιστράτευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για το Κλίμα».

Ένα κεφάλαιο εκκίνησης, που ορίσθηκε στα 100 εκατομμύρια δολάρια, θα χορηγηθεί από την Γαλλία, μέσω της AFD και από την Γερμανία (30 εκατομμύρια εκάστη) και τη BlackRock σε ρόλο καταλύτη, για να επιτευχθεί ένας πρώτος στόχος ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το χρονοδιάγραμμα δεν διευκρινίσθηκε.

Η BlackRock, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ, σκοπεύει «να επιστρατεύσει επενδύσεις σε μεγάλη κλίμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες», δίνοντας στους πελάτες της «νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην παγκόσμια μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλού άνθρακα», δήλωσε ο Μπράιαν Ντιζ, επικεφαλής Αειφόρων Επενδύσεων στη BlackRock.

Η εταιρία, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 7.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω συμμετοχής σε εταιρίες και ειδικά ταμεία, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιθυμεί να ενισχύσει τις αειφόρες επενδύσεις της, ελπίζοντας ότι θα περάσει από τα 90 δισεκατομμύρια σήμερα στα 1.000 δισεκατομμύρια σε δέκα χρόνια.

Η BlackRock σκοπεύει επίσης, στις απευθείας επενδύσεις της, να ξεφορτωθεί δημόσιους τίτλους (μετοχές και ομόλογα) που εξασφαλίζουν το 25% και άνω των εσόδων του από την θερμική παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα.

Η BlackRock επικρίνεται σφοδρά από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που καραδοκούν τώρα να την κρίνουν με βάση τις κλιματικές της δεσμεύσεις.

«Στη BlackRock ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν την χρηματοδότηση του άνθρακα, αλλά δεν είπαν πώς, δεν περιέλαβαν άλλες μορφές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Μπορούμε να πούμε πρώτα ένα βήμα και μετά το άλλο…», δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace, για την οποία οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες «είναι σήμερα τόσο υπεύθυνες, όσο και οι βιομηχανίες ενέργειας ορυκτών καυσίμων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact