ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία


Νέα μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση Κάμερον

Την ώρα που ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, προειδοποιεί ότι, τρομοκράτες θα εξαπολύσουν επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσα στον επόμενο μήνα αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση των αρχών, το Λονδίνο θωρακίζει τη χώρα του από τους τζιχαντιστές και την ίδια ώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάσχεση διαβατηρίων Βρετανών υπηκόων που ετοιμάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών που πολεμούν σε Συρία και Ιράκ.

Επιπλέον, οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που διαθέτουν αεροπορικές εταιρείες για τους επιβάτες αλλά και θα ενισχύσουν την συνεργασία τους με “φιλικές χώρες”, όπως την Τουρκία και την Γερμανία προκειμένου να φρενάρουν την επέλαση των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τον “Guardian”, στόχος της κυβέρνησης του Λονδίνου είναι να καταρτίσει μία λίστα με τους ύποπτους τζιχαντιστές, να την θέσει στη διάθεση όλων των ευρωπαϊκών χωρών βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του για την ταυτότητα των ύποπτων επιβατών.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ αύξησε στη Βρετανία τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας και την ίδια ώρα προωθεί νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την κατάσχεση των διαβατηρίων Βρετανών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν σε Συρία και Ιράκ.

Η αύξηση του επιπέδου της απειλής έρχεται εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι εκατοντάδες βρετανοί πολίτες έχουν ταξιδέψει σε Συρία και Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον εκτίμησε ότι περίπου 500 άτομα έχουν ταξιδέψει από τη Βρετανία στη Συρία και ίσως και στο Ιράκ για να πολεμήσουν. Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν «μεγαλύτερη και βαθύτερη απειλή από ότι είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα».

Την ίδια ώρα, οι βρετανικές αρχές φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επιθέσεις κατά την επιστροφή τους στο βρετανικό έδαφος.

Τα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σύμφωνα πάντως με το BBC που επικαλείται κυβερνητική πηγή, στους βρετανούς υπηκόους που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, θα πρέπει να επιτραπεί να διατηρήσουν την ιθαγένεια τους αλλά θα πρέπει να εμποδίζεται η είσοδος τους στη χώρα για ένα χρονικό διάστημα. Η κυβερνητική πηγή δήλωσε επίσης ότι, η πρόταση αυτή είναι μία από τις πολλές που βρέθηκαν υπό εξέταση και ότι «οι λεπτομέρειες του πακέτου που ολοκληρώθηκε» θα ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τρόπους να κάνει πιο δύσκολο για τους υποψήφιους μαχητές το ταξίδι τους στο εξωτερικό, καθιστώντας ευκολότερο για τις αρχές να άρουν την ισχύ των διαβατηρίων τους μέσω πρόσθετων προσωρινών μέτρων κατάσχεσης των ταξιδιωτικών εγγράφων στα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση του Λονδίνου αύξησε την περασμένη Παρασκευή το επίπεδο εγρήγορσης κατά της τρομοκρατίας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο με τον Κάμερον να υποστηρίζει ότι η οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος” στη Συρία και στο Ιράκ θέτει το μεγαλύτερο από ποτέ κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας του.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact