ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργάτης της Μέρκελ ζητεί εναρμόνιση των κανόνων για τις εξαγωγές όπλων στην ΕΕ


Ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες συρράξεις έδειξαν πως τα στρατιωτικά μέσα είναι αναγκαία, για να τηρείται το διεθνές δίκαιο και να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες της καγκελαρίου της Γερμανίας στο κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρώπη να υιοθετήσει κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές όπλων, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών στον κλάδο των εξοπλισμών βαίνει αυξανόμενος.

Ο Φόλκερ Κάουντερ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην Bundestag, την ομοσπονδιακή κάτω βουλή της Γερμανίας, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες συρράξεις έδειξαν πως τα στρατιωτικά μέσα είναι αναγκαία και στον 21ο αιώνα, για να τηρείται το διεθνές δίκαιο και να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Χρειαζόμαστε άρα να διατηρήσουμε τομείς-κλειδιά των αμυντικών εξοπλισμών στη Γερμανία, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές παραγγελίες από τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας για να το εξασφαλίσουν αυτό, και έτσι θα δημιουργούνται όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες στον κλάδο της άμυνας, ιδίως γερμανογαλλικές» προέβλεψε ο Κάουντερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Νομίζω ότι είναι λογικό αυτό και σε αυτό το πλαίσιο, οι κανονισμοί για τις εξαγωγές όπλων πρέπει να εναρμονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, για τον Κάουντερ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία. Πρόσφατα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας, παρουσίασε μια πολιτική η οποία προβλέπει ακόμη περισσότερους περιορισμούς σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες ή ευαίσθητες περιοχές του κόσμου.

Ο Κάουντερ σημείωσε πως παρότι η συζήτηση για το θέμα δεν θα είναι εύκολη, δοθεισών των διαφορετικών προσεγγίσεων στην Ευρώπη, είναι αναγκαία. «Δεν μπορώ να φανταστώ τους ευρωπαϊκούς στρατούς να αγοράζουν τον οπλισμό τους μόνο από την Αμερική ή από αλλού στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κάουντερ σημείωσε ότι η δημιουργία κοινής αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να ξεπεράσει κάποια από τα οικονομικά προβλήματα με τα οποία έχει έλθει αντιμέτωπη και πρόσθεσε πως η γαλλική οικονομία «χρειάζεται οπωσδήποτε μια βιομηχανία η οποία να λειτουργεί».

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact