ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Πως βλέπει ο ξένος τύπος την άτυπη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες

Είναι η πρώτη φορά που εδώ και 40 χρόνια οι δύο μεγάλες ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο δεν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή πλειοψηφία

Οι διαπραγματεύσεις για τον διορισμό των προσώπων που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στους θεσμούς της Ευρωπαικής Ενωσης ξεκινούν απόψε στην άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είτε ωφελημένοι είτε ζημιωμένοι από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τις όσο το δυνατόν καλύτερες θέσεις για τους συμπατριώτες και τους συμμάχους τους».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «αντιπαράθεση Μακρόν και Μέρκελ για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ. Η στήριξη της Γερμανίας στον Μάνφρεντ Βέμπερ συναντά τη γαλλική αντίσταση».

Η επικεφαλής του CDU Αννεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύει τη θέση του Βέμπερ, αλλά και η Μέρκελ δέχεται πιέσεις από το κόμμα της προκειμένου να συνεχίζει να τον στηρίζει,γράφουν οι Financial Times ,τονίζοντας πάντως ότι ο Μακρόν αναζητά άλλον υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής.

Αλλά και οι εθνικιστές της Ευρώπης είναι αποφασισμένοι να κάνουν αισθητή την παρουσία της. Η Κατρίν ντε Βράις, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Free University του Άμστερνταμ και κορυφαία εμπειρογνώμονας του ευρωκοινοβουλίου, εκτιμά ότι οι Φιλελεύθεροι και οι σύμμαχοί τους θα πιέσουν επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των εκλογών στην επιλογή του επόμενου προέδρου της Επιτροπής: ισχυρή ώθηση δόθηκε στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, η κεντροδεξιά αντίθετα έχασε έδαφος

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που οι δύο μεγάλες ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν μια σταθερή πλειοψηφία για να μπορέσουν να καθορίσουν τα πρόσωπα στα κορυφαία πόστα της ΕΕ και τη νομοθετική ατζέντα. Ωστόσο, αν και εξασφάλισαν νίκες στη Γαλλία και την Ιταλία, οι λαϊκιστές δεν τα κατάφεραν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για το ευρωκοινοβούλιο –ο Σαλβίνι , βέβαια, ακόμα ισχυρίζεται ότι θα τα καταφέρει να σχηματίσει συμπαγή ομάδα.

Η Τερέζα Μέι , που φυσικά δεν την ενδιαφέρει άμεσα η έκβαση της σημερινής συνόδου, μεταβαίνει στην βελγική πρωτεύουσα μάλλον για τελευταία φορά. Στην Βρετανία, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία γίνεται όλο και πιθανότερη μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκαν τα δύο παραδοσιακά κόμματα. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υπόσχεται τη διενέργεια δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης.

Είναι εξαιρετικά απίθανο για την Ιταλία να εξασφαλίσει αξίωμα τόσο υψηλό όσο αυτό που κατείχε ο Μάριο Ντράγκι Η Ρώμη θα επιδιώξει απλά να έχει θέση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ώστε να μπορέσει να προωθήσει την ιδέα να αγοράζει η Τράπεζα ομόλογα για να χρηματοδοτούνται έργα υποδομής. Ωστόσο ενδέχεται η Ιταλία να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από την εξασφάλιση θέσης στην ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει να θα ξεκινήσει την διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρώμη για την αποτυχία να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact