ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τις καταστροφές σε Μεσσηνία και Λακωνία -Τι αποζημιώσεις προβλέπονται

Αγώνας δρόμου για την άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές από τη θεομηνία που έπληξε πρόσφατα τους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. 

Το θέμα απασχόλησε διευρυμένη σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, των υφυπουργών Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή και αιρετών της περιοχής, ενώ παραβρέθηκαν και τοπικοί βουλευτές.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και τους δημάρχους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Ανατολικής Μάνης, Τριφυλίας, Πύλου – Νέστορος, Σπάρτης, Μονεμβασίας, Δυτικής Μάνης και Ευρώτα να ολοκληρώσουν τις καταγραφές των ζημιών σε επιχειρήσεις, οικείες, οικοσκευές και αγροκτήματα και εντός των επόμενων ημερών να έχουν υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα οικονομικής ενίσχυσης τους για τους τομείς της αρμοδιότητάς τους προκειμένου να εκδοθούν οι ΚΥΑ για να εκταμιευθούν οι σχετικοί πόροι για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Τι προβλέπεται 
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, χορήγηση ατομικού βοηθήματος ύψους περίπου 600 ευρώ και 6.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε οικίες και οικοσκευές.

Επίσης, για επιχειρήσεις αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες και εξόφλησή τους σε 12 -24 μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής και αποζημίωσή τους με επιχορήγηση έως και 30% της ζημιάς σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε στη σύσκεψη και επανέλαβε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ότι σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται η ενίσχυση των ΟΤΑ για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων -για την οποία ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού -, καθώς αυτή την περίοδο στην περιοχή ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς. 
Πρόσθεσε, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών τους, ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα γίνει η αποκατάσταση των ρεμάτων, ενώ ο ΕΛΓΑ προχωρεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης σημείωσε, ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στην καταγραφή των ζημιών, για την αποκατάσταση των οποίων θα αντληθούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα υποβληθεί αίτημα σχετικής χρηματοδότησης προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. 
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΟΤΑ των δύο νομών, καθώς και της εταιρείας «Μορέας», η οποία κατασκεύασε και λειτουργεί τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη -Καλαμάτα και τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact