ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου «ΕΜΠΑΙΖΕΙ» τους αγρότες και πλήττει τα πραγματικά τους συμφέροντα

Ιωάννης Βύσσιας -ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΟΔΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου,τόσο στις Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια, αποκάλυψαν την οδυνηρή πραγματικότηταπου φέρνει με τις επιλογές τηςη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Τσίπρα-Καμμένου), φέρνοντας στο φως την αντι-ασφαλιστική και αντι-αναπτυξιακή φορολογική επιδρομή που επιχειρεί στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα των αγροτών.

Απέδειξαν,με ισχυρά επιχειρήματα και καθαρούς αριθμούς ότι το νομοσχέδιο δεν αποσκοπεί στη βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας των ασφαλιστικών παροχών και υπηρεσιών, αλλά σε αφαίμαξη του παραγόμενου εισοδήματος των αγροτών με υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση, αντί της αύξησης,του αριθμού των ασφαλισμένων,αλλά και των ασφαλιστικών εσόδων.

Μέτρα άδικα και αχρείαστα.

Ειδικότερα αποκάλυψαν:

Την προχειρότητα και ανεπάρκειά τους σε ότι αφορά την οργανωτική, διοικητική και διαχειριστική δομή του ενιαίου φορέα ασφάλισης, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων ασφαλιστικών υπηρεσιών προς τους αγρότες.

Ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται από 9,5% σε 27,2% (περίπου κατά 300%) ενώ συγχρόνως υπονομεύεται η λειτουργία του ΛΑΕ, ενός πρωτοποριακού θεσμού για τον αγροτικό πληθυσμό, με τη δραστική μείωση των διαθέσιμων πόρων του.

Ότι η Κυβέρνηση, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας όσον αφορά την αρχή της ισότητας, ενώ προβλέπεται η εθνική σύνταξηνα καταβάλλεται ολόκληρη με την έναρξη εφαρμογής του νόμου, ειδικά για τους αγρότες γίνεται εξαίρεση και αυτή καταβάλλεται πλήρης από το 2031 και μετά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αγρότες,από το 2022, πληρώνουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών επί του εισοδήματός τους.

Ότι καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες (Α.Κ) και τα πλεονεκτήματα που παρείχε το εν λόγω σύστημα στους αγρότες (Π.Χ εύρος ασφαλιστέου εισοδήματος και δυνατότητα επιλογής Α.Κ). Στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα, ενώ εισάγεται ως τεκμαρτό ,ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα, το 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού, άνω των 25 ετών.

Ότι με την αύξηση των εισφορών, κατά 300% περίπου, αφαιρείται από τον αγρότη το 27,2% του ατομικού εισοδήματος ή το 54% του εισοδήματος του αγροτικού ζευγαριού ή το 81%, αν στην οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση απασχολείται και 1 ενήλικο τέκνο, κι αυτό χωρίς να υπολογίζεται η καθαρή φορολογική επιβάρυνση.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της φορολογικής επιδρομής Τσίπρα είναι ότι φορολογείται η βασική κοινοτική επιδότηση στο σύνολό της και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις άνω των 12.000ευρώ, όταν η αρχική θέση της Κυβέρνησης ήταν η απαλλαγή της πρώτης έως 12.000ευρώ και η ολική απαλλαγή των δεύτερων.

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία αποκάλυψε

Ότι το αφορολόγητο ποσό τελικά μειώθηκε σε 8.863 ευρώ για άγαμο και 8.636 για έγγαμο με 1 τέκνο ,ενώ η δήθεν κόκκινη γραμμή της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απείλησε και με παραίτηση, ήταν για αφορολόγητο 9.091 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας αγρότης με φορολογητέο εισόδημα 9.000ευρώ θα πλήρωνε φόρο 1962ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 2.430ευρώ, δηλαδή πρόσθετα 468 ευρώ (αύξηση 23,85%).

Αποδείχτηκε πλέον ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου με τις επιλογές της φέρει βαρύ πλήγμα στους αγρότες και τον πρωτογενή αγροτικό τομέα.
Οι ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν και οι ψεύτικες υποσχέσεις του κ.Τσίπρα ήταν μόνο για να υφαρπάξει την ψήφο των αγροτών.
Τελικά, με αποκλειστική ευθύνη των Τσίπρα-Κατρούγκαλου, ο ΟΓΑ καταργείται και η κοινωνική ασφάλιση των αγροτών, θεσμός καταξιωμένος από το 1961,μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες με αβέβαιο το μέλλον.

7b17ad75-681a-4fb5-8f8d-2efca0cb7283

Ιωάννης Βύσσιας – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΟΔΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact