ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου για «πράσινο διαβατήριο» τουρισμού

Συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Μετά τη συνάντηση, στις κοινές του δηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Νετανιάχου «για τον γρήγορο ρυθμό που εμβολιάζετε τους πολίτες σας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας πως είναι σημαντική, ενώ επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχέτικάμε τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργος τόνισε: «Η διμερής μας σχέση δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τα πράγματα μοιάζουν να βελτιώνονται με την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές, εφ όσον δεν υπάρχουν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες».

Φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο κ. Νετανιάχου έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο, το οποίο περιείχε φάρμακο κατά του κορωνοϊού που δοκιμάζει το Ισραήλ.
Πρόκειται για εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Ισραήλ και, σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορωνοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, είπε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».

«Σίγουρα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συζητήσαμε σχετικά με αυτό το νέο φάρμακο, που τράβηξε το ενδιαφέρον μας στον διεθνή Τύπο. Με το που θα ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά εμπόδια, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, θα είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετάσχει και η Ελλάδα στις κλινικές δοκιμές. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα είναι αποτελεσματικό. Θα ανακουφιστούμε πραγματικά αν όντως βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια» δήλωσε.

«Πράσινο διαβατήριο» για τον τουρισμό

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι υπουργοί Τουρισμού μας υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμό. Θέλω να υποδεχθώ όσο το δυνατόν συντομότερα Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Συζητήσαμε για μία συμφωνία περί ενός πράσινου διαβατηρίου. Ισραηλινοί πολίτες θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, μόλις αρθεί η καραντίνα», τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου .

«Επιχειρηματολόγω για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει τουριστικής περιόδου» επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

Συμφωνία για στρατηγική συνεργασία στον τουρισμό

Συμφωνία για τη διευρυμένη, πιο συστηματική και στενή συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα του τουρισμού υπέγραψε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με την Ισραηλινή ομόλογό του κυρία Orit Farkash-Hacohen.

Η συμφωνία αφορά κατ’ αρχάς στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, στις τουριστικές επενδύσεις, στην προώθηση του τουρισμού, στην τουριστική καινοτομία και ψηφιοποίηση, στην τουριστική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και σε συντονισμένες δράσεις Ελλάδας και Ισραήλ κατά την εκπροσώπησή τους σε διεθνείς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, με τη Συμφωνία, η οποία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση. Επίσης ενθαρρύνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας μέσω του μοιράσματος τεχνογνωσίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

Με τη Συμφωνία προβλέπεται η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού και η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Τέλος, ενδυναμώνεται η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης. Το ίδιο θα ισχύει για τη συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σας ευχαριστώ Πρωθυπουργέ για τα καλά σας λόγια, είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι στο Ισραήλ. Θυμάμαι ότι η προηγούμενη συνάντησή μας έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε, κάποια πράγματα έχουν παραμείνει αμετάβλητα.

Αλλά θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να σας συγχαρώ για την ταχύτητα με την οποία εμβολιάζετε τον πληθυσμό σας, που θα μας επιτρέψει, όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κι άρετε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σας, να προσφέρουμε στους ισραηλινούς τουρίστες την ευκαιρία να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα δίχως πρόσθετους περιορισμούς.

Είμαι ευτυχής που οι Υπουργοί Τουρισμού θα υπογράψουν μία συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, πάνω στην οποία εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Είμαι μεγάλος υπέρμαχος της ιδέας του πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να διευκολύνουμε ταξιδιώτες που διαθέτουν αποδεικτικό εμβολιασμού. Αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε με το Ισραήλ, καθότι είναι η χώρα που έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση του εμβολιασμού της πλειονότητας του πληθυσμού.

Είναι μεγάλη μου χαρά που τα δύο Υπουργεία μας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Και πραγματικά ελπίζω πως θα είμαι σε θέση να καλωσορίσω τουρίστες από το Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα.

Θίξατε και άλλες παραμέτρους της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία ενισχύεται όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μήνες, όσο περνούν οι μέρες. Όπως είπατε, πρόκειται για μια εταιρική σχέση στην οποία έχουμε επενδύσει πολύ.

Εκπροσωπούμε δύο αρχαίους πολιτισμούς. Δύο δημοκρατίες της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι προς το κοινό συμφέρον η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ θεωρώ ότι μοιραζόμαστε και μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να παραμείνει μια ειρηνική και ασφαλής περιοχή για τις χώρες της περιοχής.

Γνωρίζετε πως η στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της Άμυνας εμβαθύνεται επίσης. Είναι μεγάλη μας χαρά το γεγονός πως μια εταιρεία από το Ισραήλ έχει αναλάβει και προσφέρει υπηρεσίες αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει ως βάση την Καλαμάτα. Και θεωρώ πως είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της συνεργασίας που μπορούμε να οικοδομήσουμε στον τομέα της Άμυνας. Ενώ πιστεύω πως υπάρχει και πολύ σημαντικό περιθώριο για επιπλέον επενδύσεις από ισραηλινές εταιρείες στην Ελλάδα.

Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη της Ελλάδας στην μετά-Covid εποχή θα είναι ισχυρότατη. Γνωρίζω πως έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του Ισραήλ για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα, στον κλάδο του τουρισμού. Αλλά και στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας, όπου η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαθέτουμε εξαιρετικούς μηχανικούς και πολλές διεθνείς εταιρείες αντιλαμβάνονται πως αξίζει να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος πως και ισραηλινές επιχειρήσεις θα αδράξουν την ευκαιρία.

Επομένως, πραγματικά μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Και σίγουρα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συζητήσαμε σχετικά με αυτό το νέο φάρμακο, που τράβηξε το ενδιαφέρον μας στον διεθνή Τύπο. Με το που θα ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά εμπόδια, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, θα είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετάσχει και η Ελλάδα στις κλινικές δοκιμές. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα είναι αποτελεσματικό. Θα ανακουφιστούμε πραγματικά αν όντως βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι για τη θερμή υποδοχή. Ανυπομονώ για την επόμενη επίσκεψή σας στην Ελλάδα.»

Οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό

Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ): Μία ερώτηση και για τους δύο. Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη και Πρωθυπουργέ Netanyahu, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις προσδοκίες των δύο χωρών σχετικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω έχουμε ήδη σχολιάσει επί τούτου. Έχω ταχθεί υπέρ ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα δεχόμαστε, με εύκολο τρόπο, ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τρίτες χώρες. Αυτό ακριβώς είναι το project πάνω στο οποίο εργαζόμαστε με το Ισραήλ. Και εκτιμώ ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα μπορεί να προσφέρει τέτοια βεβαίωση για ταξίδια προς την Ελλάδα, καθότι -όπως σας είπα- έχετε καταφέρει να εμβολιάσετε ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού σας και κινείστε με γρήγορο ρυθμό.

Αναμένω ότι αυτό που θα κάνουμε με το Ισραήλ θα είναι, ουσιαστικά, δοκιμαστικό για το τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια μόλις αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι, θέλουν να ταξιδέψουν, δεν ταξίδεψαν πολύ πέρυσι.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, παραμένει πολύ ασφαλέστερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αναμένω ότι έως τον Απρίλιο θα έχουμε περιορίσει την επιδημία πολύ περισσότερο. Επίσης προχωρούμε γρήγορα με το σχέδιο εμβολιασμού και γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός έχει ξεκάθαρο στοιχείο εποχικότητας.

Άρα προσβλέπω σε αυτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, «γραμμές ταχείας κυκλοφορίας», όπως κι αν τα αποκαλέσετε, ουσιαστικά πρόκειται για ένα εύκολο αποδεικτικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα χωρίς επιπλέον περιορισμούς.

Ερώτηση δημοσιογράφου (από Ισραηλινό μέσο ενημέρωσης): Κύριε Μητσοτάκη. Ένα ερώτημα. Ζητήσατε από τον κύριο Netanyahu εγγυήσεις πως η συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν θα είναι εις βάρος της Ελλάδας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζω εάν το μέλλον θα φέρει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών. Έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία αλλά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται και στον βαθμό που δεν θα δούμε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις διερευνητικές επαφές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αξία αυτής της σχέσης είναι πολύ μεγάλη από μόνη της για να ετεροπροσδιοριστεί από άλλους παράγοντες στην περιοχή.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact