ΕΛΛΑΔΑ

Συρίγος: Γιατί η Μέρκελ απέτυχε να τιθασεύσει την Τουρκία

Ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις Ερντογάν για σειρά μεταρρυθμίσεων που θα κάνει στην Τουρκία, επισήμανε ότι «αν δούμε αυτό το παιχνίδι που πάει να παίξει ο Ερντογάν, θα διαπιστώσουμε ότι ήταν μια πρακτική που ακολουθούσαν όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις από το 1999 μέχρι το 2002».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους κατά τη γνώμη του απέτυχε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ να «τιθασεύσει» την Τουρκία τη στιγμή μάλιστα που έχει την προεδρία της Ε.Ε ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην επικείμενο Σύνοδο Κορυφής στις 10 και Δεκεμβρίου δε θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της γείτονος.

«Απέχουμε αυτή τη στιγμή από το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Αν διαβάσουμε προσεκτικά όλες τις δηλώσεις της Μέρκελ θα διαπιστώσουμε ότι, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στην τεράστια σημασία που έχει η Τουρκία για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Δηλαδή την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει λόγο και επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ταυτόχρονα λέει ότι η Τουρκία έχει δεχθεί περισσότερο βάρος από οποιαδήποτε άλλη χώρα», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία, όταν ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε, είχε μια συγκεκριμένη ατζέντα για την Τουρκία. «Ήθελε να κάνει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό, ήθελε να θέσει τις βάσεις για να αλλάξει η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε-Τουρκίας και δεν έγινε τίποτα. Αντίθετα, στους πέντε μήνες της γερμανικής προεδρίας, τους 4 μήνες καταγράφηκε η μεγαλύτερη ένταση που υπήρχε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εισβολή στην Κύπρο. Εάν η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, η χώρα με τεράστια δύναμη στο εσωτερικό της Τουρκίας, την ώρα που κατέχει την προεδρία δεν μπορεί να ελέγξει την τουρκική συμπεριφορά, τότε αυτό λέγεται μόνο αποτυχία»,υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Σε ό,τι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, δήλωσε ότι θα υπάρξει μεν κατάλογος κυρώσεων για την παρουσία τουρκικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δε θα ενεργοποιηθούν. «Η τάση, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε είναι ότι έχουμε μια νέα διοίκηση στις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να συντονιστούμε με την Αμερική και να δούμε τι μέτρα πρέπει να λάβουμε εναντίον της Τουρκίας. Άρα, ό,τι αποφάσεις ληφθούν για την Τουρκία, θα ληφθούν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό που προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πίτερ Στάνο είναι ότι η Κομισιόν εμμένει στην ιδέα ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη διάσκεψη για τη Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα, ωστόσο αυτή φαίνεται ότι είναι ιδέα της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις Ερντογάν για σειρά μεταρρυθμίσεων που θα κάνει στην Τουρκία, ο διεθνολόγος επισήμανε ότι «αν δούμε αυτό το παιχνίδι που πάει να παίξει ο Ερντογάν με τις ανακοινώσεις που έκανε για μεταρρυθμίσεις, ήταν μια πρακτική που ακολουθούσαν όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις από το 1999 μέχρι το 2002. Υπενθυμίζεται ότι το 1999 αποφασίστηκε ο η Τουρκία είναι χώρα που μπορεί να μπει στη διαδικασία εντάξεως στην Ε.Ε. και ακολούθησε ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Το κύμα αυτό ερχόταν τις ημέρες που επρόκειτο να συνεδριάσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους φίλους του εντός της Ε.Ε να πούνε ότι είναι νωρίς ακόμα».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact