ΥΓΕΙΑ

Τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της θυροξίνης και οι ένα εκατ. ασθενείς στην Ελλάδα

Τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της θυροξίνης, γιορτάζει η επιστημονική κοινότητα στις 25 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς.

Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος, αυξάνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και την πιο συχνή νόσο του αδένα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα νόσου από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.

Τα συμπτώματα, πολλές φορές, είναι ήπια ή γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλούς ασθενείς να καταλάβουν την πάθηση τους. Έτσι, στις ΗΠΑ σήμερα οι πάσχοντες από νοσήματα του θυρεοειδούς ανέρχονται στα 30.000.000, ενώ άλλα 20.000.000 – 30.000.000 είναι δυνητικοί ασθενείς, που είτε δε γνωρίζουν την νόσο τους, είτε θα την εκδηλώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ανάλογοι είναι και οι αριθμοί στην χώρα μας, με τους ασθενείς να ανέρχονται περίπου στο 1.000.000. Παράλληλα, και το κοινωνικό κόστος είναι σημαντικό, καθώς πρόσφατα, σε μια ανάλυση απο την Δανία, αναφέρθηκε οτι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες απέχουν απο τη δουλειά τους περίπου τρείς φορές περισσότερο απο τους υγιείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά την διάγνωση της νόσου τους.

H Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (ΠΗΘ) καθιερώθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Θυρεοειδική Εταιρεία (ΕΤΑ) και εορτάζεται κάθε χρόνο μαζί με την Αμερικανική (ATA), την Νοτιοαμερικανική (LΑΤS) και την Ασιατική-Ωκεανική Θυρεοειδική Εταιρεία (ΑΟΤΑ). Η υποστήριξη όλων των μεγάλων διεθνών Εταιρειών καθιστούν την ΠΗΘ ένα παγκόσμιο γεγονός.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός της είναι η διάχυση της πληροφόρησης στο κοινό για την σημασία του αδένα και η αναγκαιότητα ελέγχου της λειτουργίας του για την πρόληψη των παθήσεων που τον αφορούν. Ο εορτασμός της ΠΗΘ ενδυναμώνει την συνεργασία του ιατρικού κόσμου με τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, με κοινό στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργούν τα νοσήματα του θυρεοειδούς.

Το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και το Τμήμα Θυρεοειδούς του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, με την ευγενική υποστήριξη του Ακτινολογικού Τμήματος, διοργανώνουν  ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου, ώρες 10:00 – 16:00 υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Όπως είναι γνωστό, ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος και είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας απο την τροφή και το οξυγόνο, καθώς και της καρδιακής συχνότητας. Οι παθήσεις του είναι πολύ συχνές. Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για ασθενείς που πάσχουν από αυτές.

Επιπλέον, ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Από τις τέσσερις μορφές του, ουσιαστική αύξηση παρουσιάζει ο θηλώδης, ιδιαίτερα το θηλώδες μικροκαρκίνωμα (<1 εκ). Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ. Η πρόγνωσή του είναι πολύ καλή και εξαρτάται απο την έγκαιρη διάγνωση. Η θεραπεία είναι η ολική θυρεοειδεκτομή και, συχνά, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Ασθενείς με ανθεκτικό στο ραδιενεργό ιώδιο καρκίνο, που είχαν κακή πρόγνωση, σήμερα έχουν, πλέον, ελπίδες, καθώς νέα φάρμακα, οι αναστολείς της κινάζης της τυροζίνης, μπορεί να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωή τους.

Η αγωγή του υποθυρεοδισμού – όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας, Ενδοκρινολογική Μονάδα Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ντούντας και η Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Μαρία Αλεβιζάκη, Υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας- βασίζεται στην χορήγηση της συνθετικής θυροξίνης. Εφέτος εορτάζουμε τα εκατό (100) χρόνια από την απομόνωση της θυροξίνης, μια ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Εξελίξεις έχουμε και σε αυτόν τον τομέα, με μια νέα υγρή μορφή θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα.

Τέλος, είναι γνωστό ότι η έλλειψη ιωδίου στις έγκυες σχετίζεται με καθυστερημένη σωματική και νοητική ανάπτυξη, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την αυξημένη λήψη ιωδίου, καθώς και την αύξηση της δόσης της θυροξίνης στις γυναίκες υπό αγωγή. Πρόσφατα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διατροφής, δημοσίευσαν κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες συνιστούν οι έγκυες να λαμβάνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα με 150mg ιωδίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στηρίζει κάθε πρωτοβουλία ενημέρωσης των ασθενών μας, αλλά και την εκπαίδευση που καθιστά πιο ποιοτική τη θεραπευτική προσέγγισή τους, την οποία έχουν τόσο ανάγκη.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact