ΕΛΛΑΔΑ

Τα φαρμακεία του ΕΣΥ ξεμένουν από φάρμακα


Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τα απαραίτητα – και συνήθως πανάκριβα- σκευάσματα για καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους και άλλους με σοβαρές παθήσεις – Στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποδίδουν το πρόβλημα οι γιατροί – Στον Ευαγγελισμό η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έπεσε στα 32 εκατ.ευρώ από 38,6 εκατ. το 2013

Στεγνώνουν από φάρμακα τα φαρμακεία του ΕΣΥ από τα οποία προμηθεύονται τα πολύτιμα και -συνήθως πανάκριβα- σκευάσματα οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι κα αλλά και όλοι όσοι νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. 

Την ανεπάρκεια σε νοσοκομειακά φάρμακα καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας, επισημαίνοντας ότι το θέμα απασχολεί πρωτίστως τους ασθενείς και φυσικά τους νοσοκομειακούς γιατρούς «καθώς δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την επάρκεια σε φάρμακα όλων των κατηγοριών για όλο το χρόνο και για οποιαδήποτε στιγμή».
 
Το αποτέλεσμα είναι οι συνοδοί των ασθενών να τρέχουν στα ιδιωτικά φαρμακεία, επειδή το νοσοκομείο δεν διαθέτει τα αντίστοιχα σκευάσματα για να τους εξυπηρετήσει.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Σιώρας, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε το 2013 σε 642 εκατ. ευρώ από 1,25 δισ. ευρώ που ήταν το 2009.
Μειώσεις καταγράφονται και στους εφετινούς προϋπολογισμούς που κυμαίνονται από 15% έως 30% ανάλογα με το νοσοκομείο.
 
«Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το κονδύλι για φάρμακα τέλειωσε πέρυσι από τον Οκτώβριο και χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν κραυγές αγωνίας από την πλευρά μας και εντονότατη αντιπαράθεση με τον τότε Υπουργό Υγείας. Δικαιωθήκαμε με την έκτακτη επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ που αποσπάσαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό» αναφέρει ο κ. Σιώρας, και ζητεί να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση πριν φτάσει το τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο. Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στον «Ευαγγελισμό» ήταν πέρυσι 38,6 εκατ. ευρώ και φέτος μειώθηκε κατά 6,8 εκατ. ευρώ πέφτοντας στα 32 εκατ. ευρώ.  
 
Δραματική είναι η κατάσταση σύμφωνα με το μέλος της ΕΙΝΑΠ και σε άλλα νοσοκομεία. Αναφέρει ενδεικτικά ότι στο «Σωτηρία» η δαπάνη για φάρμακα το 2013 ήταν 14 εκατ. ευρώ και το 2014 έπεσε στα 8,6 εκατ. (μείωση 25%), ενώ στην τροποποίηση του προϋπολογισμού τον Ιούλιο, μειώθηκε επιπλέον κατά 1,21 εκατ. (συνολική μείωση 48% σε σχέση με το 2013).
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact