ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «φέσια» του ΕΟΠΥΥ και οι επιστροφές φόρων κάνουν την Τρόικα να ζητάει και άλλα μέτρα

Στα… ψιλά γράμματα των μηνιαίων στοιχείων του ΓΛΚ βρίσκεται η ρίζα του κακού ήτοι η αιτία της επιμονής της Τρόικα για την πρόβλεψη πολύ υψηλότερου Αποθεματικού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών του Προϋπολογισμού.

Διαβάζοντας κανείς πίσω από τα εντυπωσιακά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα- που διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ ευρώ στο δεκάμηνο- διαπιστώνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έναντι των προμηθευτών του “φουσκώνουν” μήνα με το μήνα, κυρίως λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ, ενώ ως ωρολογιακή βόμβα χαρακτηρίζεται η σώρρευση απλήρωτων αιτήσεων ΦΠ, οι οποίες επειδή δεν εκκαθαρίζονται, μοιραία δεν εμφανίζονται στη λίστα των οφειλών του Δημοσίου!

Στο τέλος Οκτωβρίου, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ είχαν φτάσει στα 1,647 δισ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 282 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο, ενισχύοντας την άποψη ότι οι “τρύπες” στο σύστημα δεν έχουν κλείσει. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο- και αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Τρόικα- ότι ήδη έχει εγκριθεί υπέρβαση των αρχικών πιστώσεων από τον Προϋπολογισμό, έτσι ώστα να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΟΠΥΥ ως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, έχοντας απορροφήσει 586 εκατ. ευρώ στο 10μηνο, κρίθηκε αναγκαίο ο ΕΟΠΥΥ να έχει χρηματοδότηση 774 εκατ. ευρώ αντί 633 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, με την… ελπίδα ότι δεν θα χρειαστούν νέες ενέσεις ρευστότητας. Προβληματική χαρακτηρίζεται και η εικόνα των νοσοκομείων, τα χρέη των οποίων παραμένουν πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ, με συνεχή αύξηση από το καλοκαίρι και μετά.

Όσον αφορά στις επιστροφές ΦΠΑ, μόνο και μόνο ότι υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν για περίπου 2,5 χρόνια, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων αντιστοιχεί σε 721 εκατ. ευρώ, ενώ οι περίπου 3.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 90 ημέρες, δημιουργούν ένα “βουνό” 505 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 308 εκατ. ευρώ έχουν “κολλήσει” στη ΦΑΕ Αθηνών, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες αιτήσεις σε εκκρεμότητα ήτοι 509 αιτήσεις με μέσο χρόνο αναμονής 293 ημέρες.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact