ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ονόματα των 27 νέων Επιτρόπων της ΕΕ ανακοίνωσε ο Γιούνκερ


Στην «ομάδα» περιλαμβάνονται 9 γυναίκες – Οι χώρες-μέλη θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν τους νέους Επιτρόπους στους οποίους περιλαμβάνονται πέντε νυν ή πρώην πρωθυπουργοί

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των 27 νέων Επιτρόπων που θα αναλάβουν καθήκοντα, στο πλαίσιο της αλλαγής ηγεσίας στις Βρυξέλλες μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ θα διαδεχθεί τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την 1η Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγείται νόμους και φροντίζει να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι κανόνες που αποφασίζονται. Αποτελείται από 28 Επιτρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της, έναν από κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Στην «ομάδα» που παρουσίασε ο Γιούνκερ περιλαμβάνονται 9 γυναίκες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κατέβαλε για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών προκειμένου να κερδίσει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς πολλοί ευρωβουλευτές θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση για να στηρίξουν το νέο σχήμα την ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων. Πάντως και στην απερχόμενη επιτροπή υπηρετούν 9 γυναίκες.

Οι χώρες-μέλη θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν τους νέους Επιτρόπους στους οποίους περιλαμβάνονται πέντε νυν ή πρώην πρωθυπουργοί. Η νεότερη από τους Επιτρόπους είναι η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, 41 ετών, η οποία θα αναλάβει επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στη θέση της βαρόνης Κάθριν Άστον και αναμένεται ότι θα έχει ταυτόχρονα και θέση αντιπροέδρου του οργάνου.

Η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί από τον νυν επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ ενώ η Γαλλία επέλεξε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για να διεκδικήσει τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων. Οι άλλες χώρες ωστόσο και κυρίως η Γερμανία, έχουν επικρίνει το Παρίσι για την επιλογή του αυτή, δεδομένου ότι η Γαλλία αγωνίζεται να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες ο Γιούνκερ πήρε συνεντεύξεις από όλους τους υποψηφίους για να διασφαλίσει «την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την εμπειρία και την ικανότητά τους». Αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τη θέση που θα αναλάβει ο καθένας από αυτούς την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, που θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Βέλγου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ανακοίνωσε ήδη σήμερα ότι η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, η υποψήφια της χώρας του, θα είναι η νέα Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact