ΚΟΣΜΟΣ

Τα Πέντε Αστέρια παρουσίασαν τη λίστα με τους υποψήφιους υπουργούς τους

Είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται μια τέτοια κίνηση, πριν από μια εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία

Το κίνημα Πέντε Αστέρων παρουσίασε στον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, τη λίστα των υποψήφιων υπουργών του, με αναφορά στις πιθανές μετεκλογικές εξελίξεις μετά την αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο συνάντησε αρχικά τον γενικό γραμματέα της Ιταλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Τύπο, η συγκεκριμένη λίστα εστάλη και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται μια τέτοια κίνηση, πριν από μια εκλογική αναμέτρηση. Θεωρείται σαφές ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι «πεντάστεροι» είναι ότι, έχοντας προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 28%, διεκδικούν και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7, στους υποψήφιους υπουργούς συμπεριλαμβάνονται οι δυο καθηγητές πανεπιστημίου Τζουσέππε Κόντε και Πασκουάλε Τριντίκο (για τα υπουργεία Δημόσιας διοίκησης και Εργασίας) και για το υπουργείο Γεωργίας, ο Αλεσσάντρο Πέσε, επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχός του. Για το υπουργείο Οικονομίας, το κίνημα του Γκρίλλο φέρεται να έχει επιλέξει έναν καθηγητή οικονομικών, τον Λορέντσο Φιοραμόντι.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πλήρης λίστα υποψήφιων υπουργών θα παρουσιαστεί στον Τύπο και σε όλους τους ιταλούς πολίτες, την ερχόμενη Πέμπτη. Στα ονόματά της, όπως διαρρέεται, δεν συμπεριλαμβάνονται μόνον μέλη του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο. Είναι σαφές, βέβαια, ότι η τελική απόφαση για το ποιος θα πρέπει να λάβει εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να ληφθεί αποκλειστικά και μόνον από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων και των ισορροπιών στο κοινοβούλιο.

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, πάντως, θέλησε να αναφερθεί στην όλη πρωτοβουλία των «Πέντε Αστέρων», τονίζοντας ότι «έχουμε, τώρα, και την απόλυτη καινοτομία να παρουσιάζεται σκιώδης κυβέρνηση πριν από την διεξαγωγή των εκλογών».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact