ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Την πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές κατέκτησε και φέτος ΔΑΠ, η οποια σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα αναδείχθηκε η πρώτη δύναμη. Εκτός από την ΔΑΠ που διατήρησε τις δυνάμεις της στη μάχη που και αυτή την χρονιά έδωσαν ξεχωριστά οι φοιτητικές παρατάξεις, η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) αναδείχτηκε δεύτερη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ενώ και η ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται πως αύξησε τις δυνάμεις της στους φοιτητικούς συλλόγους.

Σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα, η φετινή συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 60%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΔΑΠ, σε φοιτητικούς συλλόγους – στους οποίους όμως δεν προσμετρώνται μεγάλες σχολές της Αθήνας (από το Πάντειο, πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πειραιά) – η παράταξη έχει σαφές προβάδισμα, άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι της Πανσπουδαστικής, που ακολουθεί δεύτερη. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) και ακολουθούν ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ).

Σύμφωνα με την Πανσπουδαστική, η παράταξη παραμένει δεύτερη δύναμη πανελλαδικά, αυξάνοντας τις δυνάμεις της σε σχέση με τις περυσινές εκλογές. Η ΕΑΑΚ, σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, διατηρεί τα ποσοστά της. Όσον αφορά την ΑΡΕΝ, φαίνεται να υπάρχει αυξητική τάση των ποσοστών της πανελλαδικά, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Από την πλευρά της ΠΑΣΠ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ποσοστών της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), που μπορεί να της δώσουν την πρωτιά, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκτός από τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως απόδειξη πως οι φοιτητές επιθυμούν μεταρρυθμίσεις, δηλώσεις έκανε και ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, κ Θεοδωρής Χιώνης. Σύμφωνα με αυτές και αφού χαιρέτησε τους σπουδαστές και φοιτητές που ανέδειξαν την ΚΝΕ στη δεύτερη δύναμη στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ ανέφερε πως το συνολικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος είναι μια πορεία απαιτητική, σύνθετη.

«Ιδιαίτερα σήμερα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει το λαό και τη νεολαία συνένοχο στις αντιλαϊκές συμφωνίες της με τους “τροικανούς” θεσμούς, αν η παράταξη τους στα πανεπιστήμια έχει μονοψήφιο μικρό ποσοστό, υπάρχουν κι άλλοι πρόθυμοι. Το φοιτητικό κίνημα υπερασπίζεται τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις κυβερνήσεις και δυνάμεις που τα στηρίζουν. Ακόμα με τις λογικές που στο όνομα ενός “ακηδεμόνευτου”, “ανεξάρτητου” κινήματος οδηγούν τελικά να είναι ελεγχόμενο από επιχειρηματικά συμφέροντα και το αστικό κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως «η ΚΝΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και την ολόπλευρη παρέμβασή της με επίκεντρο το τι διδάσκεται και για ποιο σκοπό στο έδαφος των οξυμμένων προβλημάτων, ενιαία και συνδυασμένα με τους όρους σπουδών και την προοπτική των φοιτητών. Μεγάλο μέρος φοιτητών έχει αντικειμενικό συμφέρον να κάνει και δική του υπόθεση τη συλλογική διεκδίκηση και την οργανωμένη αντίσταση»

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact