ΚΟΣΜΟΣ

Τα τρελά ξενύχτια των βουλευτών της Πολωνίας -Κοιμούνται όπου βρουν μέσα στη βουλή [βίντεο]

Σε μία άλλη χώρα, η εικόνα του Κριστόφ Γιούργκιελ, την ώρα που κοιμόταν σε μία πολυθρόνα στη βουλή, ίσως να αποτελούσε λόγο να φύγει από την κυβέρνηση της Πολωνίας.

Εκείνη την ημέρα- ή τη νύχτα καλύτερα, πριν από μία εβδομάδα- η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό καθυστέρησε γιατί οι άλλοι βουλευτές αναζητούσαν στα 2 ξημερώματα τον υπουργό Γεωργίας. Ο «υπνάκος» που πήρε ο Γιούργκιελ αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια, εντός και εκτός του κοινοβουλίου. «Άλλοθί» του το γεγονός ότι στους τρεις μήνες που μετρά η κυβέρνηση, όλα γίνονται αργά τη νύχτα, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Οι επικριτές λένε πως αυτός ο φρενήρης ρυθμός, με τους νόμους να πηγαίνουν από το επίπεδο των επιτροπών στην ψήφιση μέσα σε χρόνο ρεκόρ, οφείλεται στον ιδρυτή και ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

«Είναι ο πιο διάσημος στην Πολωνία για τη συνήθειά του να ξυπνά αργά. Δουλεύει τη νύχτα», δηλώνει ο Γιάτσεκ Κούτσαρζικ στον Guardian, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων. «Είναι γνωστό ότι απέφυγε τη σύλληψη κατά τον στρατιωτικό νόμο το 1981, γιατί κοιμόταν. Τώρα φαίνεται ότι όλο το κοινοβούλιο πρέπει να ακολουθήσει το ωράριό του», πρόσθεσε στο ίδιο ύφος.

Το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη ανέβηκε στην εξουσία στα μέσα του Νοέμβρη, με την Μπεάτα Σίντλο να αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού. Κατάφερε να γίνει το πρώτο κόμμα που κυβερνά μόνο στην Πολωνία από το 1989.

Ομως, αυτές οι ολονύχτιες συνεδριάσεις στο κοινοβούλιο προκαλεί αντιδράσεις. «Είναι ένδειξη της κυβερνητικής περιφρόνησης για την πολιτική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πάβελ Κούκιζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν αποκοιμηθεί ο Γιούργκιελ εκείνη την ημέρα, η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό είχε καθυστερήσει για ώρες έτσι ώστε ο Καζίνσκι να παραστεί σε εκδήλωση εφημερίδας για τον άνδρα της χρονιάς. «Μπορώ να δουλεύω από το ένα ξημέρωμα μέχρι το επόμενο, αν υπάρχουν καλοί λόγοι. Οχι για την απονομή ενός βραβείου», δήλωσε ο Κούκιτς.

Αλλος βουλευτής, ο Κριστόφ Μπρέιζα, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας να μάθει πώς θα βρεθούν τα χρήματα για το προσωπικό της βουλής- που αυτή τη στιγμή τους οφείλονται 13.200 λίρες- για τις υπερωρίες που κάνουν εξαιτίας των πρόσφατων συνεδριάσεων.

Πόσο περίεργα είναι όμως τα ωράρια- αλλά και οι αποφάσεις- αυτής της κυβέρνησης; Από τις πρώτες αποφάσεις της ήταν η αλλαγή στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο είχε μπλοκάρει πολλές πρωτοβουλίες του κυβερνώντος κόμματος την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία (2005-2007). Οι τέσσερις από τους πέντε νέοι δικαστές που επιλέχθηκαν ορκίστηκαν ενώπιον του προέδρου της χώρας στις 7 το πρωί στις 3 Δεκεμβρίου!

Η έλευση των Χριστουγέννων δεν πτόησε την κυβέρνηση. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου υιοθετήθηκαν οι νέοι κανονισμοί για το συνταγματικό δικαστήριο. Αργά το βράδυ της 30ηε Δεκεμβρίου, ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ. Και ο φρενήρης ρυθμός συνεχίζει, καθώς στις 15 Ιανουαρίου πέρασε ο νόμος που ενισχύει την εξουσία της αστυνομίας και στις 28 Ιανουαρίου το γραφείο του εισαγγελέα πέρασε στη δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κίνηση που κάνει πολλούς να φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει στις διώξεις που θα ασκούνται.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact