ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι με πλοίο: Μιάμιση ώρα πριν στο λιμάνι – Ποια έγγραφα χρειάζονται

Με τα απαραίτητα έγγραφα στο χέρι και αρκετή υπομονή θα πρέπει να οπλιστούν οι ταξιδιώτες που επιλέγουν τα νησιά για τις καλοκαιρνές τους διακοπές.

Αυστηροί έλεγχοι διενεργούνται πλέον από στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες πρέπει να καταφτάνουν στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμενη ώρα αναχώρησης του πλοίου.

Μάλιστα μπορεί ο υπουργός Ναυτιλλιας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, που βρέθηκε σήμερα νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, να διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι είναι αυστηροί και διενεργούνται ταχύτατα, ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις των καραβιών. Γι’ αυτό και ο ίδιος ζήτησε από τους ταξιδιώτες να βρίσκονται στην προβλήτα μιάμιση ώρα πριν τον απόπλου.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στην ακτοπλοΐα, ο Υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και των επιδημιολογικών δεδομένων. Καλούμε όλους να εμβολιαστούν. Δεν θα αφήσουμε τον ιό και τις μεταλλάξεις να εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα».

Όπως είπε έχουν καταγραφεί «ελάχιστα κρούσματα κορονοϊού μέσα στα πλοία, σε σχέση και με την περσινή εμπειρία, είναι μονοψήφιος ο αριθμός, διαπιστώθηκε ότι έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ίο, που απομονώθηκαν οι επιβάτες».

Τέλος, ερωτηθείς για την επιβατική κίνηση, είπε ότι «από τα δεδομένα μέχρι στιγμής προκύπτει ότι βρίσκεται «στο 60-65% σε σχέση με την κίνηση του 2019».

Ποια έγγραφα απαιτούνται για το ταξίδι

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως δώδεκα (12) ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Σε ποια νησιά αρκεί μόνο σε self test

Mε τη νέα απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.42012/2021 τροποποιήθηκε η Δ1α/Γ.Π.οικ.41332/2021 σχετικά με τη μετακίνηση των επιβατών σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ιδίας Περιφέρειας και στις πορθμειακές γραμμές Κόστα-Σπέτσες, Μετόχι-Ύδρα και Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας-Καστός-Κάλαμος.

Ως εκ τούτου:

  • οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφέρειας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
  • οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο – Αντίρριο, Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή- Αμμουλιανή Χαλκιδικής, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Κόστα-Σπέτσες, Μετόχι-Ύδρα και Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας-Καστός-Κάλαμος αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους των Σπετσών, της Ύδρας, του Καστού και του Καλάμου, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ημερησία

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact