ΚΟΣΜΟΣ

“Ταλκ”το μυστικό…όπλο των Τζιχαντιστών: «Θησαυρίζουν» πουλώντας χιλιάδες τόνους σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν αποκομίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ετησίως από την παράνομη εξόρυξη του ορυκτού ταλκ, μεγάλο μέρος του οποίου καταλήγει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα η οργάνωση Global Witness.

Περίπου 500.000 τόνοι ταλκ, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από βαφή έως παιδική πούδρα, εξήχθησαν από το Αφγανιστάν από τις αρχές του χρόνου έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του αφγανικού υπουργείου, αρμόδιο για τη βιομηχανία εξόρυξης, που επικαλείται στην έκθεση της η οργάνωση. Σχεδόν όλη η ποσότητα αυτή πήγε στο Πακιστάν, από όπου μεγάλο μέρος της επανεξήχθη.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των αμερικανικών εισαγωγών ταλκ προέρχεται από το Πακιστάν και μεγάλη ποσότητα καταλήγει επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει η έκθεση.

«Ανυποψίαστοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι καταναλωτές αθέλητα βοηθούν τη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας της Global Witness Νικ Ντόνοβαν, με ανακοίνωσή του, ζητώντας ισχυρότερους ελέγχους στις εισαγωγές.

Η παράνομη εξόρυξη πολύτιμων λίθων και μεταλλευμάτων, όπως το λάπις λάζουλι, αποτελεί μείζονα πηγή κερδών για τους Ταλιμπάν, και η έκθεση υπογραμμίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος πολεμά για την ανάκτηση του ελέγχου ορυχείων στο Νανγκαρχάρ, την αφγανική επαρχία όπου έχει το προπύργιό του.

Η Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, διαθέτει τεράστια κοιτάσματα ταλκ, καθώς και ορυκτών, όπως χρωμίτη και μάρμαρου, και βρίσκεται σε κύριες διαδρομές που χρησιμοποιούνται για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων εμπορευμάτων.

Ένα ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε, σύμφωνα με την έκθεση, ότι η απόκτηση του ελέγχου περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας εξόρυξης από άλλες ένοπλες οργανώσεις στην Νανγκαρχάρ αποτελεί μια προτεραιότητα: «Τα ορυχεία βρίσκονται στα χέρια της μαφίας…Με κάθε τίμημα θα πάρουμε τα ορυχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας στο Αφγανιστάν έχουν από καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για την ανεξέλεγκτη διακίνηση εμπορευμάτων , όπως ταλκ και χρωμίτη, που η έκθεση της οργάνωσης ανέφερε «ίσως να είναι τα λιγότερο λαμπερά ορυκτά από εμπόλεμες ζώνες». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία του εμπορίου που πραγματοποιεί το Ισλαμικό Κράτος, τα κέρδη από την εξόρυξη στην Νανγκαρχάρ μπορεί να φτάνουν «σε οποιοδήποτε ύψος από έναν υψηλό αριθμό δεκάδων χιλιάδων έως έναν μικρό αριθμό εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο».

«Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια αποτελεί μια αληθοφανή ενδιάμεση εκτίμηση», σημειώνεται.

Το συνολικό ποσό δεν φαίνεται να είναι ψηλό, τονίζεται, αλλά ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία ανέρχεται σε 750 έως 2000 τζιχαντιστές, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα αποτελούν μια σημαντική πηγή κερδών για το ΙΚ.

Ένας εκπρόσωπος του αρμόδιου αφγανικού υπουργείου δήλωσε ότι μια ειδική επιτροπή έχει ήδη συσταθεί για τον συντονισμό αντιμετώπισης του ζητήματος με τις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών.

Το υπουργείο προγραμματίζει μια συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα για να τοποθετηθεί σε κάποια από τα συγκεκριμένα ζητήματα που αναφέρονται στην έκθεση. 22/05/2018 20:21 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Καμπούλ, Αφγανιστάν

Πηγή:  hellasjournal

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact