ΥΓΕΙΑ

Τεστ αίματος για κάθε τύπο καρκίνου

Βρετανοί ερευνητές επινόησαν μια απλή εξέταση αίματος, η οποία θα μπορεί να ανιχνεύει όλες τις μορφές καρκίνου.

Το τεστ αυτό θα βοηθά τους γιατρούς να αποκλείουν την πιθανότητα καρκίνου σε ανθρώπους που παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα και που υποπτεύονται ότι έχουν εμφανίσει καρκινικούς όγκους, ενώ παράλληλα θα γλιτώνει τους ασθενείς από χρονοβόρες, επεμβατικές και σε πολλές περιπτώσεις αχρείαστες εξετάσεις, όπως κολονοσκοπήσεις και βιοψίες.

Ήδη, οι πρώτες δοκιμές, που έγιναν στις περιπτώσεις κακοήθους μελανώματος στο δέρμα, καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του πνεύμονα, έχουν δείξει ότι η μέθοδος έχει υψηλό βαθμό ακρίβειας τόσο στη διάγνωση των καρκινικών όγκων, όσο και στην ανίχνευση τυχόν προκαρκινικών αλλοιώσεων. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικά στάδια και αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές, ωστόσο χαρακτηρίζουν τα πρώτα ευρήματα εκπληκτικά και αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα έχουν στα χέρια τους ένα «καθολικό» τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου.

Το LGS τεστ (Lymphocyte Genome Sensitivity) βασίζεται στην εξέταση των λεμφοκυττάρων (λευκών αιμοσφαιρίων) και πιο συγκεκριμένα στην παρατήρηση της ζημιάς που προκαλεί στο DNA τους η έκθεσή τους σε διαφορετικές τιμές υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA).

Η Diana Anderson, καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Bradford και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις αντιδράσεις που παρουσίασαν τα λεμφοκύτταρα 208 ανθρώπων. Από αυτούς οι 94 ήταν απολύτως υγιείς, οι 58 έπασχαν από καρκίνο (20 ασθενείς με μελάνωμα, 34 με καρκίνο του παχέος εντέρου, 4 με καρκίνο του πνεύμονα), ενώ οι υπόλοιποι 56 είχαν διαγνωστεί με ασθένειες που προκαλούν καρκινικές αλλοιώσεις (π.χ. πολυποδίαση). Τα δείγματα από όλους τους συμμετέχοντες κωδικοποιήθηκαν, τυχαιοποιήθηκαν και κατόπιν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία UVA.

Οι δοκιμές της μεθόδου έδειξαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια από ασθενείς με καρκίνο, όταν εκτίθενται στη UVA, υφίσταται πολύ περισσότερες βλάβες στο DNA τους συγκριτικά με τα λευκά αιμοσφαίρια που προέρχονται από υγιείς ανθρώπους, αλλά και από όσους έχουν εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις.

«Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε συνθήκες στρες όταν καταπολεμούν τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, αν θα μπορούσαν να προκύψουν ευρήματα από την έκθεσή τους στη UVA, η οποία τους ασκεί πρόσθετο στρες. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι στους ανθρώπους με καρκίνο το DNA των λευκών αιμοσφαιρίων είναι περισσότερο ευαίσθητο στη UVA απ’ ό,τι στους υγιείς ανθρώπους και αυτή η διαφορά είναι μετρήσιμη», δήλωσε η δρ. Anderson.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «FASEB».

Πηγή: vita.gr
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

28χρονος σκότωσε, τεμάχισε και έφαγε την μητέρα του

Φρίκη προκαλεί η είδηση ενός 28χρονου ο οποίος…

Τι είπες ότι πετύχατε, Αλέξη;

Δεν μένουν μόνο τα γραπτά, αλλά και βίντεο…

Εμβόλια Pfizer – Moderna: Τα 3 σοβαρά συμπτώματα σε νέους μετά τη δεύτερη δόση

Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια έναντι…

Η απίστευτη κίνηση του Ερντογάν μόλις είδε τον Τζο Μπάιντεν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε τον Τζο Μπάιντεν…

Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι από 1 Ιουλίου

Πιθανό το σενάριο να αφήσουν στην άκρη τη…

Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα της Τουρκίας με σχέδια εισβολής σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία

Απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού που περιλαμβάνουν στρατιωτικές…

Κρίστιαν Έρικσεν: Ο άνθρωπος που του έσωσε τη ζωή έδειξε τι σημαίνει αρχηγός

Όλος ο πλανήτης σοκαρίστηκε με την κατάρρευση του…

Παρέα με αλλοδαπούς ο Τσίπρας στην πορεία κατά του εργασιακού ν/σ

Το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της…

Αυτές τις εικόνες στην απεργία τις πρόσεξε κανείς;

Μαζί με την μάζα των αριστερόστροφων διαδηλωτών, έχουν…
contact