ΥΓΕΙΑ

Τεστ εγκυμοσύνης σε άνδρα: Τι μπορεί να δείξει;

Ο 19χρονος Βρετανός Μπάιρον Γκέλνταρντ, από το Κέιμπριτζσιρ της ανατολικής Αγγλίας, υποβλήθηκε σε τεστ εγκυμοσύνης, που βγήκε θετικό, επειδή η νόσος του καρκίνου των όρχεων, μερικές φορές , προκαλεί την παραγωγή της ίδιας ορμόνης που παράγεται στις γυναίκες όταν είναι έγκυοι.

Ο νεαρός ξεκίνησε αμέσως επίπονη θεραπευτική αγωγή εντατικής χημειοθεραπείας για επτά μήνες και χειρουργική αφαίρεση του ενός όρχεως και όγκων που είχε στην κοιλιά και στον πνεύμονα. Έναν χρόνο αργότερα βρίσκεται σε ύφεση και έχει γίνει πρεσβευτής του βρετανικού οργανισμού ενημέρωσης νέων για τον καρκίνο «Teenage Cancer Trust».

Η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), είναι ορμόνη η οποία στις εγκύους παράγεται από τον αναπτυσσόμενο πλακούντα, ενώ στους άντρες συχνά (αλλά όχι πάντοτε) παράγεται από τους καρκινικούς όγκους των όρχεων, αναφέρει ο δρ Ντάνις Μαζχάρ, ογκολόγος και ειδικός στον καρκίνο των όρχεων στον νοσηλευτικό όμιλο του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

«Για να είμαι ειλικρινής, η στιγμή ήταν σουρεαλιστική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο νεαρός, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας για τον καρκίνο των όρχεων. «Καθόμουν απέναντι από τον γιατρό που μου έλεγε ότι το τεστ εγκυμοσύνης μου βγήκε θετικό και ότι κάτι μεγαλώνει μέσα μου. Σκέφτηκα ότι θα καταλήξω θέμα σε ντοκιμαντέρ».

Το θέμα είχε απασχολήσει και το 2012 τους επιστήμονες, όταν ένας άνδρας έκανε για πλάκα τεστ εγκυμοσύνης στον εαυτό του και με έκπληξη διαπίστωσε ότι βγήκε θετικό. Ο ίδιος και ένας φίλος του έφτιαξαν ένα κόμικ που διακωμωδούσε το θέμα και το ανέβασε στην ιστοσελίδα Reddit.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η ανάρτηση είχε περισσότερα από 1.300 σχόλια από ανήσυχους χρήστες του site, ότι το θετικό τεστ μπορούσε να αποτελεί ένδειξη καρκίνου των όρχεων. Ο δημιουργός του κόμικ ενημέρωσε τον φίλο του και εκείνος έκλεισε ραντεβού με έναν γιατρό, ο οποίος τελικά εντόπισε έναν μικρό καρκινικό όγκο στον δεξιό του όρχι.

Γενικά, όταν ο καρκίνος των όρχεων γίνεται αντιληπτός στα αρχικά του στάδια, το ποσοστό ιάσεως υπερβαίνει το 98%, ενώ ακόμα κι αν είναι προχωρημένος (μεταστατικός) το ποσοστό ιάσεως υπερβαίνει το 80%. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους καρκίνους, λίγοι είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η κρυψορχία (το περίπου 10% των πασχόντων έχουν ιστορικό κρυψορχίας) και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου (σε συγγενή πρώτου βαθμού, δηλαδή πατέρα ή αδελφό).

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους νεαρούς άνδρες να ελέγχουν συστηματικά τους όρχεις τους με προσεκτική ψηλάφιση και αν εντοπίσουν κάποια αλλαγή ή κάτι ύποπτο, όπως ένα σκληρό όζο (ογκίδιο) ή διόγκωση στον έναν από τους όρχεις, πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε έναν γιατρό, για να διευκρινιστεί αν οφείλεται σε κάτι καλόηθες ή κακόηθες.

ΠΗΓΗ: ygeia.tanea.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact