ΑΠΟΨΕΙΣ

“Θα γίνει πόλεμος με την Τουρκιά”; Το ερώτημα των ημερών οι εκτιμήσεις και το λάθος μήνυμα

Μέσα στο κλίμα των εορτών, το ερώτημα που ακούγεται παντού είναι ένα: “Θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία”;

Η κυβέρνηση απαντά με τον τρόπο της, θέλοντας να περάσει ένα μήνυμα ψυχραιμίας. Ο πρωθυπουργός είναι στο Μέτσοβο για διακοπές και υπουργοί του διαβεβαιώνουν με δηλώσεις τους ότι “δεν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία”…Τα τουρκικά σήριαλ μεταδίδονται κανονικότατα από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και γενικώς όλοι θέλουν να διαφυλάξουν αυτό που ονομάζουν “κανονικότητα”…

Αλλά ποιος μίλησε για πόλεμο;

Στην Ελλάδα που το μικρόβιο της “τουρκοφοβίας” συντηρείται εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε πολύ εύκολο τον πόλεμο με την Τουρκία.

Τόσο πολύ που έχουμε αρχίσει να υποψιαζόμαστε ότι κάποιες φορές “βόλεψε” αφάνταστα κυβερνήσεις μας για να προχωρήσουν πιο ανώδυνα σε υποχωρήσεις. Ανώδυνα για τη δική τους επιβίωση εννοείται.

Αν η χώρα ακόμη τις πληρώνει πανάκριβα λίγο τους απασχολεί…

Πόσες φορές δεν ακούσαμε το επιχείρημα “και τι θέλατε να κάνουμε πόλεμο, για δυο βραχονησίδες”; Ήταν ένα “επιχείρημα” των εκσυγχρονιστών του κ. Σημίτη για να δικαιολογήσουν το φιάσκο της διαχείρισης της κρίσης των Ιμίων.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα ξανακούσουμε παρόμοια επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα “τι θέλετε να σκοτωθούμε για ένα γεωτρύπανο”;

Ο πόλεμος με την Τουρκία δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.. Πρώτα απ΄ όλα, γιατί και η ίδια δεν το επιθυμεί. Αυτό που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε, είναι μια ακόμη σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση. Ίσως σοβαρότερη κι απ΄ αυτή των Ιμίων.

Θα ΄ναι μια κρίση που θα θυμίζει όπως και οι προηγούμενες ένα “μπρα ντε φερ”. Σ΄ όλα τα προηγούμενα η Τουρκία κάτι πήρε. Τώρα θα θέλει να προκαλέσει μια ακόμη κρίση-αναμέτρηση για να μας καθίσει σ΄ ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης στο οποίο θέλει να τα βάλει όλα. Ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας” είναι αποκαλυπτικός.

Αν χάσουμε σ΄ αυτό το “μπρα ντε φερ”, τότε ναι , θα ΄ναι σαν να ΄χουμε χάσει πόλεμο!

Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει κλιμάκωση για να προκαλέσει πανικό. Για να μας κάνει να πιστέψουμε ότι μπορεί να ζήσουμε και πόλεμο. Να τρέξουμε πανικόβλητοι στο “τραπέζι της διαπραγμάτευσης”, το οποίο σχεδιάζει να ΄ναι τραπέζι “πλήρους συνθηκολόγησης”. Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Όπως κουραστικά επαναλαμβάνουμε, ο μοναδικός τρόπος που έχει μείνει για να πειστεί η Άγκυρα ότι δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια, είναι να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα θέμα να τα ξεπεράσει αν προκληθεί.

Το ίδιο μήνυμα θα πρέπει λογικά να εξηγήσει και στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί μετά από τις διακοπές του, στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον.

Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι η επιλογή της κυβέρνησης να μεταδώσει ένα κλίμα απόλυτης ψυχραιμίας που συνδυάζεται με την εορταστική ατμόσφαιρα, είναι λάθος. Θα συμφωνήσουμε. Ο κόσμος σε καμία περίπτωση δεν έχει λόγο να πανικοβληθεί, αλλά είναι λογικό και χρήσιμο να ανησυχεί.

Το να του λέμε ότι “τίποτα δεν θα γίνει με την Τουρκία” είναι ψέμα, όπως και ότι θα γίνει “ολοκληρωτικός πόλεμος”.

militaire.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact