ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: «Το εμβόλιο της Astrazeneca δείχνει ότι εμποδίζει τη μετάδοση»

Στην τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού βρέθηκαν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Η κ. Θεοδωρίδου μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια. Στις απαντήσεις της παρέθεσε πέντε λόγους για την αξιοπιστία των εμβολίων.

Απάντησε επίσης και στην επικείμενη έγκριση των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca.

Υπενθυμίζουμε πως εκτάκτως σήμερα ο ΕΟΦ συνεδριάζει για την έγκριση του εμβολίου της πρώτης εταιρείας. Όπως είπε πάντως, το εμβόλιο της Astrazeneca φαίνεται ότι εμποδίζει και τη μεταδοτικότητα, σε περίπτωση που το εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί και νοσήσει.

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Υγεία και ελπίδα σε όλους για το 2021. Ελπίδα ότι οι αριθμοί θα αποχωρήσουν βαθμιαία. Το εμβόλιο είναι το επιστημονικό επίτευγμα του 2020. Έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια, όπως της ιλαράς, που χρειάστηκαν 10 χρόνια.

Οι λόγοι που έγινε αυτό είναι οι εξής:

1) Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας

2) Η εμπειρία από άλλες επιδημίες

3) Η συνεργασία πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων

4) Η χρηματοδότηση

5) Ο μεγάλος αριθμός εθελοντών

Πάνω από 500.000 εθελοντές έχουν συμβάλει στις μελέτες για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων, περίπου 4 εκατ. έχουν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ. Στην Αγγλία έχουν φτάσει άλλο ένα εκατ. δόσεις. Και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα. Η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει τη διστακτικότητα.

Αναμένουμε και της Moderna και ίσως ακολουθήσει γρήγορα της Astrazeneca, το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση στην Αγγλία. Θα πρέπει να πούμε ότι τα ψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, είχαν την τόλμη να εφαρμόσουν τα εμβόλια πριν την ολοκλήρωση των μελετών.

Το εμβόλιο της Astrazeneca ξεκίνησε στην Αγγλία και ο υπουργός Υγείας το χαρακτήρισε ημέρα θριάμβου. Είναι ένα είδος εξασθενημένου ιού, που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων και πρωτεΐνης που σκοτώνει τον κορονοϊό.

Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησής του, έχει μία αποτελεσματικότητα 70% στην πρώτη του δόση. Είναι ένα διαφορετικό εμβόλιο σε σχέση με αυτό της Pfizer. Είναι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, ένα ιό εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο, για την παραγωγή της πρωτεΐνης».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact